Cowboyhoeden op Koninginnedag

18 april 2007 om 00:00 Nieuws

Zwartebr./ Terschuur

Feest in Stroe, Garderen, De Glind, Terschuur en Zwartebroek GEMEENTE BARNEVELD - De dorpen in de gemeente Barneveld maken zich langzaam maar zeker op voor Koninginnedag. In dit artikel aandacht voor de activiteiten in Zwartebroek/Terschuur, Garderen, de Glind en Stroe.

Koninginnedag is hét feest in de dorpen Zwartebroek en Terschuur. Net als ieder jaar zet stichting Terbroek weer veel activiteiten op poten in beide dorpen. ,,Dit jaar is het thema voor deze dag ‘western’, dus ik verwacht een hoop cowboyhoeden. Dorpshuis De Belleman verandert in een saloon”, vertelt John Dokter van stichting Terbroek. ,,De dag staat vol met activiteiten, waarvan de eerste al om 6.00 uur ‘s ochtends begint. Dan mogen de jongeren van het dorp met brommers, met pannen en met alles dat lawaai maakt de dorpsgenoten wekken, ondertussen een traditionele gebeurtenis. We hebben het wekken dit jaar maar op het programma gezet zodat de jongeren zich wat aan de tijd houden, want zo langzamerhand stonden die jongens al om 3.00 uur ‘s ochtends op de stoep.”

Aansluitend vindt om 7.30 uur het dorpsontbijt plaats in De Belleman. Rond 9.00 uur volgt de grote optocht met versierde wagens van Zwartebroek naar Terschuur, waar overdag op sportpark Overbeek verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals de verkiezing van dé cowboy en cowgirl, de kinderspelen en de zeskamp. ,,De beste cowboy of cowgirl moet met een stok over de ‘gevaarlijke rivier de Mississipi’ bedwingen met een polsstok en daarna ‘stier Bertus’ bedwingen.” Aan het eind van de middag trekt de stoet weer terug naar Zwartebroek, waar in De Belleman rond 18.00 uur de populaire kinderplaybackshow van start gaat. ,,Vervolgens sluiten we de dag af met een groot country- en westernfeest in het dorpshuis tot 1.00 uur”, zegt Dokter. ,,We verwachten dat de dorpen weer volledig uitlopen tijdens deze dag, net als voorgaande jaren. Koninginnedag in onze dorpen is ook echt bedoeld voor onze eigen inwoners. We hebben het programmaboekje alleen bezorgd bij de 950 adressen in beide dorpen.” Vorig jaar was het thema van deze dag ‘Wat eten we vandaag?’. Om ervoor te zorgen dat de kleur oranje overheerst in de wijken, wordt ook dit jaar de Stratenversieringsbokaal uitgereikt aan de bestversierde straat of het bestversierde plein.

Stroe

Ook in Stroe staan er op Koninginnedag de nodige activiteiten op stapel. Om 08.15 vindt op het schoolplein van basisschool De Bron de traditionele aubade plaats. Het zingen van het Wilhelmus wordt muzikaal begeleid door jeugdshowband “Irene” uit Ede.

Irene verleent ook haar medewerking aan de optocht door het dorp, die om 8.30 uur begint. Het motto is De Boerderij. Een jury beoordeelt de deelnemers op originaliteit. Deelnemers aan de optocht dienen zich tijdig op te stellen aan de Ericaweg, tegenover de school. De optocht eindigt op het ‘feestterrein’ bij het tennispark aan de Droserastraat, waar rond 9.30 de kinderspelen beginnen.

’s Avonds om 20.30 uuur begint in De Hofstee het Oranjefeest met live-muziek, waar iedereen welkom is voor een ,,gezellige ouderwetse Stroese avond’’. Voor de kinderen worden er leuke dvd’s vertoond op “de Heerd”. De organisatie overdag is in handen van Plaatselijk belang Stroe. De avond wordt verzorgd door dorpshuis “De Hofstee”.

De Glind

In De Glind is op er op maandag 30 april een feestelijk ochtendprogramma, waarbij de organisatie zich vooral op de jeugd heeft gericht. Om 9.00 uur is er een gezamenlijk ontbijt voor liefhebbers in de plaatselijke voetbalkantine. Deelnemers moeten hun eigen ontbijt meenemen, maar voor koffie, thee en melk wordt gezorgd.

Om 10.00 uur start de speurtocht door De Glind, waarbij deelnemers kunnen kiezen tussen de verharde en onverharde route.

Vanaf 11.00 uur is er een kleedjesmarkt rond de voetbalkantine van De Glind.

Om 12.00 uur worden de festiviteiten afgerond. De organisatie benadrukt dat iedereen welkom is om deel te nemen aan (een deel van) de activiteiten.

Garderen

In Garderen begint de dag met het blazen van de reveille vanaf de kerktoren van de hervormde kerk om 9.00 uur. Aansluitend vindt om 9.30 uur de aubade plaats op het grasveld voor de toren. Voor de aanwezigen is er koffie, thee of frisdrank en koek. Het muziekkorps Tot Ons Genoegen tekent voor de muzikale begeleiding.

Aansluitend stellen de deelnemers van de optocht zich om 09:45 uur op in de Mazenhofstraat. Om 10:00 uur start de toer door het dorp. Iedereen mag aan de optocht deelnemen. Voor de kleine kinderen zijn er weer karren waarop ze door het dorp worden gereden.

Na de optocht zijn er voor kinderen in de basisschoolleeftijd diverse oudhollandse kinderspelen op het grasveld voor de kerktoren, zoals blikgooien, spijkerpoepen en sjoelen. ,, We hopen op mooi weer en dat het net als voorgaande jaren weer heel druk wordt,’’ aldus Alice Teunissen van de Oranjevereniging Garderen. ,,Iedereen is welkom. Het doel is om een gezellige dag te beleven met jong en oud. Mocht het slecht weer worden, dan kunnen we een tent opbouwen om te schuilen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie