Afbeelding
Pauw Media

Barneveld eert verzetsstrijders in nieuwbouwwijk Bloemendal

8 december 2020 om 07:31 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld kiest ervoor om straten in de nieuwbouwwijk Bloemendal, ten noorden van Barneveld, te vernoemen naar oud-strijders van het Barneveldse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Daarmee herinneren we in grote dankbaarheid onze verzetslieden’’, stelt burgemeester Asje van Dijk.

De straatnamen worden komend jaar zodra dat mogelijk is officieel onthuld door de burgemeester, samen met nakomelingen van oud-verzetslieden. Duidelijk is in ieder geval dat de doorgaande weg door de nieuwe wijk de Laan van Verzet gaat heten. Ook komt er een Koeriersterpad, een fietspad.

 Andere wegen in de wijk worden in overleg met de straatnamencommissie vernoemd naar oud-verzetsstrijders J.H. Beute, G. van den Born, J. van den Broek, F.J. Dijkstra, J.T. Kuyck, C. Lof, G. van Schuppen, A.J. van der Wiel, J. van der Woerd-Moll, T. van Zwetselaar en G. van Ee. Een onderzoekscommissie maakte deze keuze uit een overzicht van meer dan 180 namen. Daarbij is naar eigen zeggen rekening gehouden met de verdeling van de namen over de verschillende dorpen in de gemeente, mannen en vrouwen en de rol van betekenis in het verzet.

De herinnering aan deze oud-strijders maakt volgens de burgemeester onlosmakelijk deel uit van de beleving van 75 jaar bevrijd Nederland en Barneveld. 

De bouw van de eerste fase van woonwijk Bloemendal start komend jaar. Momenteel worden de eerste voorbereidingen al getroffen ter hoogte van de Nijkerkerweg op de plek waar de wijk straks op deze weg aansluit. Begin komend jaar verwachten de makelaars met verkoopinformatie naar buiten te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie