Erik Schenk uit Voorthuizen heeft weer een stralende glimlach. ,,Het ziet er gewoon super netjes uit.''
Erik Schenk uit Voorthuizen heeft weer een stralende glimlach. ,,Het ziet er gewoon super netjes uit.'' Pauw Media
Van onze partner

Erik miste 11 tanden, maar heeft nu een stralende glimlach

28 november 2020 om 07:30 Zorg

VOORTHUIZEN/BARNEVELD Erik Schenk (38) mist door een erfelijke aandoening elf tanden, maar nu heeft hij weer een stralende glimlach. Dat ging niet vanzelf. Het kostte hem ruim twee jaar waarin hij twee beugels, een kaakoperatie en drie implantaten kreeg, maar spijt heeft hij niet. ,,Als ik nu eet of lach, voel ik me zekerder.”

Het was tijdens het eten van een broodje dat een stukje melktand afbrak. Normaal gesproken vallen alle melktanden bij kinderen uit, maar bij Schenk zat er een klem tussen twee andere tanden, omdat de blijvende tand op deze plaats miste.

Verder miste hij bovenin snijtanden en vier kleine kiezen en waren zijn hoektanden afgesleten. ,,Het was een vreemd gezicht. Je aangezicht is daardoor minder mooi.” Er waren twee opties: een uitgebreid behandelplan met kaakoperatie of een aanpak zonder operatie. ,,Toen ben ik toch maar voor het uitgebreide pakket gegaan.”

OPERATIE Schenk begon met een beugel om de tanden verder uit elkaar te zetten, zodat ruimte vrijkwam voor drie implantaten. Hij moest wel aan het idee wennen om een beugel te dragen. ,,Als volwassene is dat toch wel een dingetje, maar op een gegeven moment moest het gewoon.” Toen de kiezen op de goede plek zaten, werd Schenk onder volledige narcose geopereerd. De onderkaak werd naar voren gezet en de kin naar beneden, anders krijg je een raar aangezicht. ,,De operatie viel echt honderd procent mee.”

Twee tot drie weken lang kon hij alleen maar vloeibaar eten. Na de operatie ging de beugelbehandeling verder om de puntjes op de i te zetten.
Toen zijn gebit in perfecte staat was, kon de beugel eruit en gingen de implantaten erin. Een heel precies proces dat snel achter elkaar moest. ,,Als je dat niet snel opvolgt, tenminste zonder spalk of nachtbeugel, dan kunnen de tanden weer scheef gaan staan.”

Na het plaatsen van de kroon, schroefde tandarts Vermeulen de implantaten erin. Het was makkelijk schakelen, want de praktijk van de tandarts en de orthodontist zitten naast elkaar. ,,Daar lag ook de kracht van de samenwerking. Om 8.00 uur werd de beugel eruit gehaald en om 9.00 uur gingen de implantaten erin. Je loopt letterlijk heen en weer.”

Met de implantaten was het traject klaar. Schenk heeft alleen nog een spalkje en een nachtbeugel, zodat de tanden niet verspringen.

SUPER NETJES De Voorthuizenaar is erg blij dat hij het proces heeft doorlopen: ,,Je bent wel twee jaar verder, maar het ziet er gewoon super netjes uit.” Schenk was ook bang dat zijn aangezicht zou veranderen en dat hij een andere ‘ik’ zou worden. ,,Ik heb nu een vollere kaaklijn. Als je de foto’s voor en na de behandeling ziet, dan zie je echt dat het anders is, maar het is niet zo dat het een andere Erik is.”

Voor de mensen die twijfelen om iets aan hun tanden te doen, adviseert Schenk om gewoon een afspraak te maken. ,,De tijd die iemand spendeert aan nadenken is zonde. Uiteindelijk ga je het toch doen. Dan was je eerder klaar geweest en had je er langer van kunnen genieten. Mijn vrouw twijfelde ook, maar zij heeft nu ook een beugel.”

Wat is een implantaat eigenlijk?
Een implantaat is een kunstwortel die net zo groot is als een natuurlijke tandwortel. Het is gemaakt van titanium en ongeveer acht tot zestien millimeter lang.
Het materiaal is een metaal dat een lichaam zeer goed verdraagt, vertelt tandarts Rogier Vermeulen, die een praktijk heeft aan de Bakkersweg in Voorthuizen en de Koolhovenstraat in Barneveld. ,,Als elementen van het gebit verloren of niet aangelegd zijn, is het erg fijn dat wij deze behandeling binnen onze praktijk kunnen bieden”.
Bij een consult bekijkt de tandarts of implanteren mogelijk is. ,,Dit kunnen we goed zien door het maken van een driedimensionaal beeld via ons 3D-röntgenapparaat (CBCT-apparaat). Aan de hand van de klinische en röntgenologische informatie kunnen we dan overgaan tot het plaatsen van een implantaat.”
Pas na een aantal maanden wordt het implantaat belast met een brug of een kroon. ,,Daarvoor werken wij samen met het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium. Zo kunnen we uiteindelijk tot een optimaal eindresultaat komen.”

Vergoeding verzekering
Voor mensen die met hetzelfde probleem als Erik Schenk kampen en een laatste zetje in de rug kunnen gebruiken, is er goed nieuws. Bij het ontbreken van meer dan vier tanden of kiezen, met als reden dat ze nooit zijn doorgekomen, wordt dit vanuit de basisverzekering vergoed.

Aangeboden door tandartsenpraktijk Vermeulen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie