Huidirritatie door een mondkapje. Onder een foto van voor de behandeling en boven van erna.
Huidirritatie door een mondkapje. Onder een foto van voor de behandeling en boven van erna. ..
Van onze partner

‘Ga met je mondkapje om als met je onderbroek’

5 januari 2021 om 12:01 Zorg

BARNEVELD Een mondkapje is een crime voor mensen met een gevoelige huid. Huidtherapeut Jade van Brakel: ,,Mensen die jaren geleden bij ons een behandeling kregen, krijgen door het dragen van mondkapjes een terugval.”

De huidklachten die ontstaan door het dragen van een mondkapje worden ook wel maskne genoemd. Dat is iets anders dan de klassieke acne, legt de Barneveldse huidtherapeut uit. ,,De acne waar onder meer veel pubers last van hebben, wordt veroorzaakt door een aandoening van de talgklier. Bij maskne ontstaan huidklachten door irritatie van je masker. Dat komt door wrijving, broeierigheid en door verstoring van je vochtbalans.” De huidklachten verdwijnen als iemand geen mondkapje meer draagt, maar voorlopig is dat geen optie.

ZACHT KATOEN Vanaf 1 december wordt het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes verplicht en dat is slecht nieuws voor mensen met maskne. Om huidirritatie te verminderen, adviseert Van Brakel een zo zacht mogelijk masker te dragen. ,,Het beste is een mondkapje van zacht katoen. Dat wrijft en schuurt minder dan die wegwerpdingen. Het ademt beter en is huidvriendelijker.”

Daarnaast is het belangrijk om goed met het mondmasker om te gaan. ,,Let goed op de hygiëne en was het masker op 60 graden. Ga met je mondkapje om als met je onderbroek, dus liefst twee keer per dag een schone. En raak het mondmasker alleen aan bij het elastiek en pak het mondkapje zelf niet vast”, benadrukt Van Brakel.

BEHANDELING Bij maskne is het volgens haar beter om de huid door een huidtherapeut te laten controleren en behandelen. ,,We maken een huidscan en op basis daarvan geven we persoonlijk advies. Bij een droge eczeemachtige huid kunnen bepaalde producten klachten verminderen. Maar bij verstoppingen en acne kunnen we de plekjes uitreinigen. Zo bestrijden we de symptomen en krijgen we de huid rustiger. Maar we weten natuurlijk wel waar het aan ligt.”

Aangeboden door Huidtherapie van Brakel

Huidtherapeut Jade van Brakel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie