Deze grote Canadese populier moet mogelijk verdwijnen.
Deze grote Canadese populier moet mogelijk verdwijnen. Bram van den Heuvel

Nieuwe beoordeling van ‘onveilige’ Barneveldse populier

26 november 2020 om 10:49 Natuur en milieu

BARNEVELD Een tweede beoordeling van een bomenexpert moet uitsluitsel geven over hoe toekomstbestendig de karakteristieke Canadese populier aan de Hugo de Grootlaan in Barneveld nog is. Mocht uit deze ‘second opinion’ opnieuw blijken dat deze te onveilig is, dan gaat deze om en wordt hier een nieuwe, forse boom teruggeplaatst.

Dat zegde wethouder André van de Burgwal toe in de commissie Samenleving van de gemeente Barneveld. Hij kreeg veel vragen van raadsleden over inspecties van deze beeldbepalende boom en het onderhoud ervan. Nadat er in het voorjaar een tak uit was gebroken, nam de gemeente deze nader onder de loep. Hieruit kwam voort dat deze boom te onveilig is om te handhaven. Tegen het gemeentelijk voornemen om een kapvergunning aan te vragen kwam weerstand uit de buurt.

Omwonenden stelden, nadat zij hun eigen expert naar de populier hadden laten kijken, dat de boom wel degelijk te handhaven is als er voldoende onderhoud aan wordt gepleegd. De bewoners vonden fractievoorzitter Mijntje Pluimers van Lokaal Belang aan hun zijde. Zij was fel richting het college van b. en w., dat zich op het standpunt stelde dat de boom te onveilig is geworden. ,,Natuurlijk staat veiligheid voorop”, zei zij. ,,Maar we moeten ons inzetten op het behoud.” 

Van de Burgwal gaf aan dat de boomexpert die de second opinion uitvoert extra goed zal kijken naar het veiligheidsaspect. ,,In het eerste rapport is gezegd: je kunt deze boom snoeien en terugbrengen in een goede staat. Maar weet wel: dit is een boom op leeftijd. En deze populier staat er al langer dan de gemiddelde levensverwachting. Daar moet je wel kennis van nemen, en het zegt iets over de veiligheid in de toekomst.” Het doel van de gemeente is om een boom op deze plek te houden, benadrukte de wethouder. ,,Als uit de second opinion blijkt dat deze niet is te handhaven, plaatsen we er een boom terug. Dat zal gebeuren in overleg met de buurt.”

Pluimers en ook inspreker Herna van Dronkelaar legden verder de vinger bij een passage in het dit voorjaar vastgestelde bestemmingsplan voor het gebied rond de Emmaüskerk. Hierin stond dat de boom behouden zou blijven. Van Dronkelaar meende dat de gemeente die belofte had verbroken door nu alsnog te willen kappen. Van de Burgwal toonde begrip dat zij een verband zagen tussen het bestemmingsplan, dat in het voorjaar is vastgesteld, en het voorgenomen besluit om te kappen. ,,In tijd zitten deze beslissingen kort op elkaar. Maar er is geen link”, zei hij. ,,Voor het bestemmingsplan was er, ruimtelijk gezien, geen noodzaak om de boom te verwijderen. Vervolgens brak er een tak af en is er opnieuw gekeken naar de veiligheid van de boom. En die is afgezet tegen de emotionele waarde, biodiversiteit en aantrekkelijkheid van de boom en wat het kost om deze in de benen te houden.” De second opinion is onderweg. Aan de hand daarvan besluit het college wat er met de populier gebeurt.

ChristenUnie-fractievoorzitter Lukas Scheijgrond lanceerde verder een idee om, wanneer beeldbepalende bomen in de gemeente vanwege de veiligheid om moeten, het hout hiervan te laten gebruiken door lokale ambachtslieden en kunstenaars om er nieuwe objecten van te maken. Het initiatief is bedacht door Barnevelder Kai Boonzaijer, zelfstandig houtbewerker en designer bij Skapa Ambachtswerk. Scheijgrond vroeg of de wethouder dit een goed idee vond. Van de Burgwal bevestigde dit. ,,Dit spreekt ons enorm aan. Met name de gedachte om zo iets moois terug te geven aan de samenleving.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie