Deze aanblikken moeten dankzij de sensoren tot het verleden gaan behoren in Barneveld.
Deze aanblikken moeten dankzij de sensoren tot het verleden gaan behoren in Barneveld. ...

Verkoop van anti-inbraaksensoren in Barneveld van start

20 november 2020 om 11:21 Maatschappelijk

BARNEVELD Nog voor het eind van het jaar kunnen autobezitters in de gemeente Barneveld een sensor tegen auto-inbraak bemachtigen. Na een corona-vertraging van enkele maanden gaat de organisatie Veilig Veller ze deze week aanbieden aan Barnevelders die er eind vorig jaar belangstelling voor toonden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de initiatiefnemers de sensoren in maart en april aan de man zouden brengen. Mede in verband met het coronavirus werd deze planning niet gehaald. Nu gaat de verkoop dan toch van start. De in totaal 360 belangstellenden voor zo’n sensor worden de komende tijd benaderd. Wie een sensor wil kopen, moet deze reserveren en kan deze in december ophalen bij de Hubo XL in Voorthuizen. ,,Het is niet de bedoeling dat mensen daar op eigen initiatief naartoe gaan. Dat is zo met de leverancier afgesproken”, zegt initiatiefnemer René Oosterom van Veilig Veller. Samen met de buurtpreventiegroepen in Vliegersveld-De Vaarst en De Burgt en de gemeente Barneveld is de actie op touw gezet.

ABONNEMENT Wie overgaat tot aanschaf van een sensor, betaalt hiervoor in december 149,95 euro, dertig euro minder dan deze normaal gesproken zou kosten. Hiervoor krijgen zij de sensor zelf, plus een abonnement op het bijbehorende Lora-netwerk. ,,Dat is een netwerk waarbij signalen tussen objecten en systemen worden overgestuurd, dat gepaard gaat met een zeer laag stroomverbruik. Je bent niet afhankelijk van wifi en hebt altijd dekking.”

Veilig Veller nam het initiatief voor de actie, omdat het de buurtwacht dwarszat dat de wijk al jarenlang geteisterd werd door auto-inbraken. In samenwerking met de gemeente Barneveld werd er in 2018 een proef gestart, met vijftig sensoren. Deze geven een signaal op de mobiele telefoon, als er wordt geprobeerd in te breken. Er gaat geen alarm af, de inbreker heeft dan ook geen enkel idee.

BEHAPBAAR De sensoren werden uitgegeven aan mensen die waren uitgenodigd om mee te doen aan de proef. Deze bleek succesvol; er werd bijvoorbeeld een kraak in Voorthuizen mee voorkomen. Tijdens de inventarisatie bleek dat ook de gemeente Putten interesse toonde in het project. ,,Beide burgemeesters hebben contact gehad hierover en uiteindelijk is besloten dat Putten ook aanhaakt bij dit project. Veel groter willen we het voorlopig nog niet oppakken. We willen zoveel mogelijk mensen helpen die hier geïnteresseerd in zijn. Maar het moet wel behapbaar blijven. Wij worden hier als initiatiefnemers zelf niets beter van; het is puur bedoeld als service, om het aantal inbraken in onze wijken verder terug te dringen.”

Autodiefstal is nog altijd een probleem in Barneveld. Dieven hebben het met name gemunt op voertuigen van Duitse makelij, zoals Volkswagens en Audi’s. ,,Veel inwoners zijn het hier echt zat”, zegt Oosterom.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie