Afbeelding
AberMedia

Weer confrontatie tussen groepen jongeren; politie grijpt in

20 november 2020 om 07:11 Overig

BARNEVELD Opnieuw was het donderdagavond raak bij het tunneltje aan de Rietberglaan in Barneveld: tientallen jongeren hielden zich hier op, klaar voor een vechtpartij. De politie was er tijdig bij en greep in. Bij een 15-jarige jongen werden zes messen aangetroffen. Afgelopen maandagavond was het ook al onrustig bij dit tunneltje.

Rond 20.15 uur kreeg de politie tips van omwonenden dat een grote groep jongeren zich ophield in de buurt van het tunneltje. Afgelopen maandag gebeurde hetzelfde. Toen ging de groep uiteen op het moment dat de politie arriveerde. Deze keer lukte het de politie een grote groep jongeren te isoleren en te ondervragen. Sommigen kregen een bekeuring, omdat zij zich niet konden identificeren. Eén jongen werd aangehouden, omdat hij zes messen bij zich droeg. Later die avond mocht hij weer naar huis. Ook is vuurwerk in beslag genomen.

OP TIJD ,,Het waren deze keer ongeveer vijftig jongeren, iets meer dan afgelopen maandag”, vertelt wijkagent Robbie Steenbeek. ,,Toen we ze ondervroegen, wisten sommige jongeren niet wat er aan de hand was. Anderen verklaarden dat ze waren gekomen, omdat ze hadden gehoord dat een vechtpartij aanstaande was. Ik denk dat we er op tijd bij zijn geweest en goed gehandeld hebben, want mogelijk hebben we voorkomen dat er inderdaad gevochten zou worden.”

NAMEN RIJKER De politie heeft nog niet in beeld of het donderdag om andere jongeren ging dan die zich afgelopen maandag bij het tunneltje ophielden. Dit is nog onderwerp van onderzoek. ,,We zijn nu in ieder geval wat namen rijker. Die jongeren kunnen een gesprek met hun ouders verwachten.” 

Dat een jongen werd aangehouden met messen op zak, baart Steenbeek zorgen. ,,Ik kan niet ingaan op de verklaring waarom hij de messen bij zich had. Maar het moge duidelijk zijn dat we het zorgwekkend vinden dat bij iemand de gedachte ontstaat om de straat op te gaan met messen. Het is gelukkig nog geen gemeengoed in Barneveld. We waren ook verrast toen we de messen aantroffen. Daarom zijn we blij dat onze actie zo is afgelopen, zonder dat er daadwerkelijk gevochten is en dat er geen gewonden zijn gevallen. Hopelijk laat het aan de jongeren zien dat ze zich gewoon moeten gedragen, want het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.”

ROTZOOI De politie Barneveld liet eind oktober in deze krant optekenen dat ze de komende tijd steviger zal handhaven tegenover jongeren die zich niet aan de coronaregels houden. Steenbeek gaf aan het ‘gehad’ te hebben met overlastsituaties door samenkomende jongeren in ‘zijn’ wijk Veller. 

,,We hebben er de afgelopen weken strak bovenop gezeten”, zegt hij. ,,We hebben een paar keer moeten ingrijpen, onder meer bij het bosje achter de Hoenderlaan.” Het valt hem op dat het vrijwel steeds andere jongeren zijn die elkaar opzoeken. ,,Meestal hebben die groepen inderdaad niet altijd dezelfde samenstelling. Het is ook niet allemaal jeugd met kwade bedoelingen. Dat jongeren samenkomen, is op zichzelf geen probleem, als ze zich maar aan de richtlijnen houden: houd anderhalve meter afstand tot elkaar. En maak geen rotzooi, iets wat we ook te vaak zien. Zijn er gasten die narigheid veroorzaken, dan treden we daar stevig tegen op.’’

Jannes Bijlsma

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie