Afbeelding
alexlmx
Van onze partner

‘Dit jaar geen kerstpakket, maar een fiets van de werkgever’

16 november 2020 om 11:11 Zakelijk

BARNEVELD Dit jaar is het extra aantrekkelijk voor werkgevers om hun werknemers op een nieuwe fiets te trakteren.

GEZOND Het kabinet verhoogt vanwege de coronacrisis de zogeheten vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR) tijdelijk van 1,2 naar 3 procent van de personeelsloonsom. Daarmee wordt het nog interessanter om de werknemer van een fiets te voorzien en dat betaalt zich nog terug ook. Want, zo blijkt uit onderzoek van het TNO, een fietsende werknemer is een dag per jaar minder ziek dan zijn niet fietsende collega. Hoe het werkt, vertelt Bert van Dijk van Schuiteman Accountants & Adviseurs. ,,Er zijn drie mogelijkheden: vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.”

Bij vergoeding koopt de werknemer een fiets en declareert hij of zij de kosten bij de werkgever. Bij verstrekken krijgt de medewerker de fiets van de werkgever. In beide gevallen betaalt de werkgever de fiets uit de vrije WKR-ruimte en kost het de werknemer niets. ,,Maar’’, zegt Van Dijk: ,,Als het potje leeg is, dan kost het de werkgever 80 procent extra aan belasting bovenop de kosten van de fiets. De fiets kost dan bijvoorbeeld geen €1000, maar €1800.“

LEASEN Bij de laatste optie stelt de werkgever de fiets ter beschikking aan de medewerker. ,,In dit geval koopt de werkgever de fiets en kan de werknemer voor slechts een paar euro per maand de fiets van de werkgever gebruiken. Het werkt hetzelfde als wanneer je een auto least.” De medewerker betaalt zeven procent aan bijtelling voor de fiets en dit wordt op de loonstrook verrekend. ,,Bij een belastingpercentage van 37,5 procent, uitgaande van een modaal inkomen kost dat de werknemer voor een fiets van €1000 slechts €2,25 per maand.”

Alle drie de oplossingen zijn passend, vindt Van Dijk. ,,Als de werkgever dit jaar nog iets leuks richting het personeel wil doen, dan is daar dit jaar in de WKR meer ruimte voor.” Juist voor de Barnevelders biedt dit uitkomst: ,,Barnevelders zijn heel sportief. Het fietsen voorziet in die behoefte en draagt bij aan de gezondheid van de werknemer. Dit jaar dus geen kerstpakket van de baas, maar een fiets.”

Aangeboden door Schuiteman Accountants & Adviseurs

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie