Afbeelding
Wouter van Dijk

‘Principieel bezwaar’ Lokaal Belang tegen zin over verkeersveiligheid

12 november 2020 om 16:59 Verkeer en vervoer

BARNEVELD De fractie van Lokaal Belang wil dat het college van b. en w. een zin uit de begroting schrapt, die betrekking heeft op mogelijke stagnatie van projecten die de verkeersveiligheid van wegen in de gemeente moeten bevorderen.

Lokaal Belang vroeg hierom in een voorstel, dat de partij woensdag indiende tijdens de raadsvergadering. In de begroting formuleert het college deze als volgt: ‘Afhankelijk van de financiële situatie van de gemeente kan het zijn dat de uitvoering van projecten, om de verkeersveiligheid te verbeteren, stagneert’. Voor fractievoorzitter Mijntje Pluimers gaat het om de voor haar partij ‘principiële zaak’ dat verkeersveiligheid vertraging oploopt. ,,Het past niet, dit als schijnbaar gegeven te accepteren”, zei Pluimers. ,,En ook niet door dat op te schrijven. De zin moet eruit.”

Mocht de voortgang van een verkeersveiligheidsproject in gevaar komen, om wat voor reden dan ook, dan moet het college de raad onmiddellijk een voorstel voorleggen om dit vlot te trekken, aldus Lokaal Belang. 

Wethouder Hans van Daalen legde hierop uit dat de zin in de context van het geheel moet worden gelezen. De passage had betrekking op het feit dat de gemeente zoveel mogelijk ‘werk met werk’ wil combineren: wanneer bijvoorbeeld rioleringswerkzaamheden op de rol staan, zouden ook gelijk veiligheidsmaatregelen aan de weg kunnen worden getroffen. Dit om ongemak voor weggebruiker te voorkomen.

,,Ik kan mij voorstellen dat de zin, zoals die er staat, tot verkeerde gedachten kan leiden”, zei de wethouder. ,,Wij hebben bedoeld dat het niet zo kan zijn dat ‘werk met werk maken’ leidt tot afwegingen waarin de veiligheid het onderspit delft. Wij zien uw amendement als signaal om, als het nodig is, met voorstellen te komen als de budgetten ontoereikend zijn en de veiligheid hier aanleiding toe geeft.” Vanavond wordt tijdens de raadsvergadering duidelijk of het zinnetje inderdaad uit de begroting wordt geschrapt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie