Afbeelding
Letty van der Lit

Na Berenjacht start binnenkort de Pietenjacht in Barneveld

9 november 2020 om 12:08 Corona

BARNEVELD Met ruim 13.000 deelnemende adressen in en rondom Barneveld was de Berenjacht in het voorjaar een groot succes. Initiatiefnemer Samantha Bos uit Barneveld hoopt dit te herhalen met haar nieuwe idee: de Pietenjacht.

Vanaf zaterdag 14 november en zondag 6 december kunnen kinderen uit de omgeving van Barneveld routes lopen langs de huizen, om achter de ramen Pieten of andere Sinterklaasversieringen te spotten. Het idee is in de gemeente Lelystad ontstaan. ,,Ik ben lid van verschillende Facebook-groepen en daar kwam dit initiatief in Lelystad voorbij. Ik heb mij direct gemeld, en Barneveld is nu de tweede gemeente waar we dit gaan doen. En ik hoop dat dit idee ook landelijk aan gaat slaan, net als de Berenjacht.”

Die rage was overgewaaid uit Engeland en Australië: kinderen gingen met pen en afstreepboekje op pad door de wijk, om zoveel mogelijk beren achter de ruiten te spotten. Zo hadden kinderen in het voorjaar nog iets te doen, aangezien zij vanwege de corona-maatregelen niet naar school mochten en ook andere activiteiten niet mogelijk waren. ,,Het was echt een succes in Barneveld”, zegt Bos. ,,Ik heb zóveel enthousiaste reacties gehoord. Het was vooral voor ouderen heel leuk: zij kregen minder vaak bezoek en keken daarom echt uit naar de kinderen die voorbij kwamen. Overigens was niet iedereen positief, maar dat houd je altijd.” De politie in Barneveld was er bijvoorbeeld niet heel blij mee. Op deze manier de straat op gaan, zou haaks staan op de oproep van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven.

BELEVING In tegenstelling tot in het voorjaar, mogen kinderen nu gewoon weer naar school. Ze missen nu wel een deel van de normale Sinterklaas-beleving, aldus Bos. ,,Mijn dochter is bijna vier, en op die leeftijd wordt Sinterklaas wel steeds meer een ‘dingetje’. De intocht gaat nu niet door, dat is toch echt wel een gemis. Zeker ook vanwege het samen zingen van de liedjes. Als mensen nu hun huis leuk gaan versieren, en kinderen daar lekker naar op zoek gaan, komt er toch weer een beetje positiviteit terug in deze moeilijke tijd. En dat past goed bij mij.”

ROETVEEGPIETEN Er worden geen eisen gesteld aan de manier waarop deelnemers hun huis moeten versieren, zegt Bos. ,,Zwarte, roetveeg- of regenboogpieten; als de mensen het willen, mag het allemaal. Je kunt bijvoorbeeld de beer die je in het voorjaar voor het raam zette, verkleden als zwarte piet. Leuk toch?” Mensen kunnen via de Facebookpagina ‘Sint en Pietenjacht - gemeente Barneveld’ hun straat en huisnummer aanmelden en aan de hand van de aanmeldingen wordt een route gemaakt die de pietenjagers kunnen volgen. Bos benadrukt wel het belang van het houden van de corona-richtlijnen: ,,Ga dus niet in grote groepen op pad, houd het kleinschalig en houd vooral ook anderhalve meter afstand.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie