Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Apotheker Barneveld: ‘Bezorging spoedmedicatie is geen verbetering’

4 november 2020 om 11:41 Zorg

BARNEVELD Wie buiten kantooruren met spoed medicijnen nodig heeft, krijgt deze vanaf 1 januari thuisbezorgd. Dit melden de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid namens alle verzekeraars in Nederland. De Barneveldse apotheker Jouk Snoek vindt de nieuwe dienstverlening geen goede ontwikkeling.

Jannes Bijlsma

De verzekeraars kondigden in september aan het contract met Dienstapotheek Eemland niet te willen verlengen. Hier zijn de apotheken in Barneveld, Voorthuizen, Amersfoort, Hoevelaken, Leusden, Scherpenzeel, Woudenberg en Soest bij aangesloten. Inwoners halen hun spoedmedicatie ‘s nachts, ‘s avonds en in het weekend nog op bij de dienstapotheek in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Inmiddels hebben de verzekeraars afspraken gemaakt met een andere partij, die de medicijnen thuis bezorgt. Wie deze partij is, melden de verzekeraars niet. ,,Apothekers, huisartsen en andere betrokkenen in de regio worden binnenkort geïnformeerd over de exacte werkwijze vanaf 2021”, aldus de verzekeraars.

Het voordeel van de nieuwe handelswijze is volgens hen dat mensen na een bezoek aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp meteen naar huis kunnen, ,,en niet meer op hun medicijnen hoeven te wachten terwijl ze ziek zijn.” Volgens apotheker Jouk Snoek van Apotheek Barneveld en Apotheek Nieuwe Markt in Barneveld is de nieuwe dienstverlening echter allesbehalve een verbetering.

MOOIE STRIK ,,Dit is slecht nieuws, verpakt in een cadeau met een mooie strik”, reageert hij. ,,Stel: je bent ziek, het is elf uur ‘s avonds en je gaat naar de huisartsenpost. Nadat je bent nagekeken, kun je nu bijvoorbeeld gelijk je antibiotica-kuurtje ophalen bij de dienstapotheek en de medicatie vervolgens direct gebruiken. In de nieuwe situatie moet je naar huis en krijg je, als je geluk hebt, binnen twee uur je medicijnen thuisbezorgd. Dan zou het dus inmiddels één uur ‘s nachts of later kunnen zijn, terwijl je ziek bent. Dat lijkt me geen verbetering.”

GEEN INSTRUCTIES Snoek is verbaasd over het besluit van de verzekeraars, zeker gezien de reden waarom het contract met Dienstapotheek Eemland niet werd verlengd. ,,Wij hadden gedurende de eerste coronagolf tijdelijk ook een bezorgdienst, omdat het ziekenhuis in Amersfoort in lockdown was. De verzekeraars vonden dat de kosten die daarmee gepaard gingen te hoog waren. Dit lag aan de basis om het contract niet te verlengen. Bezorgen was toen blijkbaar een probleem, en nu wordt het gepresenteerd als een fantastische oplossing. Ik zet daar mijn vraagtekens bij.” Snoek vult verder aan dat bezorgers geen voorlichting of instructies voor de medicatie kunnen geven. ,,Hij geeft geen informatie over waar je op moet letten bij bepaalde medicatie. Die is vaak essentieel. Wij hebben dit ook ervaren tijdens de eerste coronagolf. We probeerden dit telefonisch op te lossen, maar dat bleef toch een ‘second best’-oplossing. Wij deden dit tijdelijk, gedurende een crisissituatie, terwijl de verzekeraars dit als een structurele oplossing presenteren. Dat geeft wel te denken.”

Dienstapotheek Eemland, waarvan Snoek bestuurslid is, is een non-profitorganisatie. Op dit moment bereidt de organisatie een kort geding voor tegen de verzekeraars. Wanneer dit dient, is nog niet duidelijk.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie