Afbeelding
Bram van den Heuvel

Ingezonden: ‘De populier heeft onderhoud nodig’

2 november 2020 om 17:25 Natuur en milieu

Naar aanleiding van de voorgenomen kap van de karakteristieke populier aan de Hugo de Grootlaan, schreef bewoner Gerard Vermeulen een ingezonden brief in de Barneveldse Krant. Daar reageren wij graag op. 

Hij schrijft dat er in mei een tak is afgeknapt van de boom. Dat klopt. Deze tak was echter verrot naar aanleiding van een blikseminslag. De gemeente heeft na deze inslag verzuimd de boom na te kijken. Er zit ook mos op de tak, dit betekent dat de boom de tak uiteindelijk laat gaan. In augustus is er tijdens een storm ook een tak afgewaaid. Dat gebeurde die dag in heel Barneveld. Veiligheid staat voorop, natuurlijk, maar zouden dan al die bomen gekapt moeten worden?

De heer Vermeulen geeft aan dat veel mensen van buiten Barneveld onze online petitie hebben ondertekend. Vijf procent van de ondertekenaars woont niet meer in Barneveld. De overige komen allemaal uit Barneveld en van de mensen uit de Staatsliedenbuurt heeft tachtig procent van het vierkantje - straten die om de boom heen wonen - de petitie schriftelijk ondertekend.

Helaas is niet voor iedereen (online of offline) te zien wie er allemaal getekend hebben, dus ook niet voor de heer Vermeulen en andere belangstellenden. Maar duidelijk is wel dat inmiddels ruim 200 mensen hebben getekend. Dit kan overigens nog steeds.

Volgens de heer Vermeulen was de communicatie over de voorgenomen kap prima. Maar van de 49 ondertekenaars uit de buurt, hebben in totaal slechts negen de brief van de gemeente gekregen. Hij schrijft verder dat er drie bomen terugkomen voor de gekapte populier. Het is echter niet bekend waar deze komt, en welk formaat deze heeft. De gemeente Barneveld doet zo’n belofte vaker, maar in de praktijk komt er vaak weinig terecht van herplant, zo is de ervaring van veel inwoners.

Een boomexpert, die al twintig jaar werkt in de gemeente Putten, heeft de boom onderzocht. Hij concludeert dat dit een gezonde, unieke monumentale boom is, die het waard is om te behouden. Hij pleit voor onderhoud, maar dan wel op de juiste manier. In Barneveld worden bomen vaak in de taak op de verkeerde manier afgezaagd, zegt hij, waardoor er meer kans is op rot. Een voorbeeld hiervan is de moerascipres bij de Rehobothkerk aan de Gasthuisstraat. Wanneer de takken op de juiste manier worden ingekort (2,5 à 5 meter) en er dus geen vocht in de gekorte takken komt, behoudt de boom haar natuurlijke vorm. Bij uitdunning van de kroon is deze niet meer te zwaar en stoot deze geen takken af. Om de drie à vier jaar onderhoud is van groot belang. Dan behoud je een prachtige boom, die geliefd is door mens én dier.

Wij begrijpen dat er voorstander zijn van de voorgenomen kap. Maar wij gaan graag uit van feiten en laten ons niet leiden door emotie en angst. Dat de boom imposant en af en toe prachtig heen en weer zwiept is heerlijk. Dat mensen hier angstig voor zijn zou ook kunnen, maar dan zou je nog veel meer bomen moeten kappen in de wijk.

Wij blijven er daarom op aandringen dat de boom blijft behouden, zoals de gemeente in haar bestemmingsplan waarin de verbouw van de Emmaüskerk geregeld is, beloofd heeft. De boom moet alleen onderhouden worden. Bomen geven altijd rommel. Dan is het een ongeschreven regel dat iedereen zijn of haar eigen stoepje schoon houdt. En als dit te veel werk is, dan is het zaak om buurtbewoners bijeen te krijgen om te helpen. Samen staan we sterk!

Mede namens veel bewoners van de Staatsliedenbuurt,
Fam. Van Dronkelaar, Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie