Afbeelding
Margreet Hendriks

Ook Barnevelders niet geïnteresseerd in provinciaal ‘open overleg’

30 oktober 2020 om 09:11 Politiek

BARNEVELD De provincie Gelderland heeft het eerste dorpsgesprek met inwoners en belangstellenden uit Barneveld in het kader van het ‘open overleg’ in de aanloop naar een mogelijke fusie met Scherpenzeel op donderdag 29 oktober afgelast omdat er geen aanmeldingen waren om mee te praten. 

De Barnevelders krijgen nog een herkansing bij een tweede dorpsgesprek dat de provincie heeft gepland op 11 november aanstaande. De animo om in gesprek te gaan met de provincie houdt in Scherpenzeel overigens ook niet over. Voor de eerste twee themabijeenkomsten over ‘Gemeente’ en ‘Voorzieningen & vitaal dorp’ hadden zich slechts vier inwoners aangemeld (waaronder beide keren een echtpaar) en waarvan er twee aan beide themabijeenkomsten deelnamen. 

Met de aanmeldingen voor de keukentafelgesprekken met de Commissaris van de Koning John Berends en gedeputeerde Jan Markink loopt het wat beter, meldt de provincie. Daarvan komen er meer dan aanvankelijk gepland in de periode tussen 30 oktober en 11 november. Volgende week staan er ook nog twee themabijeenkomsten (’Identiteit &zeggenschap’ en ‘Financiën’) op het programma. 

Die lijken vooralsnog wel door te kunnen gaan, omdat enkele deelnemers aan de eerste themabijeenkomsten dan ook weer van de partij zullen zijn. De moderne en innovatieve manier waarop het participatieproces volgens Berends en Markink zou worden vormgegeven, lijkt vooralsnog bepaald niet aan te slaan. De provincie denkt dat het proces ook in de wielen wordt gereden door corona, omdat de geplande fysieke bijeenkomsten moesten worden vervangen door digitale bijeenkomsten waarvoor de deelnemers zich vooraf moeten aanmelden. Aanleiding om te overwegen het proces uit te stellen naar een geschikter moment ziet gedeputeerde Markink echter niet, zo laat hij weten in een interview met de Barneveldse en Scherpenzeelse Krant dat zaterdag zal verschijnen. ,,We proberen met de beperkingen die er zijn, dit project zo goed mogelijk te doorlopen. We zijn ook wettelijk gebonden aan de termijn van zes maanden waarbinnen het open proces afgerond moet zijn. Wat ons betreft kan het proces gewoon doorgaan.’’

Volgens het Plan van Aanpak wil de provincie het participatietraject in de komende weken afronden om al in begin december tot een eerste besluitvorming te kunnen komen over de beste variant voor de toekomst van Scherpenzeel (zelfstandig, samenwerking of fusie met Barneveld). Uitstel zou betekenen dat de mogelijke fusiedatum van 1 januari 2023 niet zou kunnen worden gehaald. 

Die datum is belangrijk omdat men een mogelijke fusie geen item wil laten zijn bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Dit zou tot onnodige vertraging kunnen leiden, zo wordt gevreesd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie