Afbeelding
Margreet Hendriks

‘Geen begrip dat Scherpenzeel niet aan fusietafel zit’

28 oktober 2020 om 11:30 Politiek

BARNEVELD Het Barneveldse college van b. en w. heeft er geen begrip voor dat de gemeente Scherpenzeel niet wil aanschuiven bij het ‘open overleg’ over de mogelijke fusie tussen beide gemeenten. Burgemeester Asje van Dijk noemde dit dinsdagavond, tijdens commissie Bestuur, ,,bestuurlijk gezien niet de meest ideale manier om samen zaken te doen.”

Scherpenzeel ligt in de clinch met de provincie Gelderland, die het herindelingstraject voor die gemeente is gestart. Het Scherpenzeelse college en de raadsmeerderheid zien niets in een herindeling met Barneveld. De gemeente wil best over versterking van haar ‘bestuurskracht’ praten, maar dan zonder het ‘herindelingsspook’ dat erboven hangt.

Deze week is een participatietraject gestart, onder regie van de provincie, waarin bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen in een open setting kunnen meepraten over drie mogelijke varianten voor Scherpenzeel: een ‘duurzaam partnerschap’ met Barneveld, een bestuurlijke fusie met Barneveld of zelfstandigheid. Parallel hieraan vindt er een bestuurlijk open overleg plaats tussen de betrokken overheden. De gemeente Scherpenzeel laat dit overleg echter aan zich voorbijgaan. ,,Wij kijken hier heel anders tegenaan dan Scherpenzeel”, zei Van Dijk. ,,De provincie heeft een toezichtsrol in dit verband. Dat is in de wet zo vastgelegd. En in die rol moet de provincie soms stappen nemen die tegen de politieke meerderheidsopvatting van een gemeente ingaan. Of dit uiteindelijk ook het geval zal zijn, is nog maar de vraag. Ook zelfstandigheid wordt hierin open onderzocht in dit traject. We begrijpen dan ook niet waarom Scherpenzeel niet aan tafel komt. Wij zijn hierbij wel aanwezig, om de Barneveldse belangen te dienen. Zodat er niet alleen over, maar ook met ons wordt gesproken.”

WAARSCHUWING Via de commissie nodigde Van Dijk Scherpenzeel uit om alsnog aan te schuiven. Hij voegde hier een waarschuwing aan toe: ,,Scherpenzeel moet zich goed realiseren dat de kans groot is dat de provincie uiteindelijk keuzes moet maken die Scherpenzeel niet leuk vindt, als ze niet aan tafel verschijnt.”

De commissie besprak dinsdagavond de stand van zaken met betrekking tot het open overleg, dat doorloopt tot en met december. Lokaal Belang-fractievoorzitter Mijntje Pluimers trok daarbij fel van leer over het besluit van de gemeente Barneveld om niet, buiten het herindelingsproces, afzonderlijk met de gemeente Scherpenzeel te overleggen over mogelijke versterking van haar ambtelijke organisatie.

TOESCHOUWER Van een ‘interne bron’ in Scherpenzeel had zij gehoord dat gesprekken tussen beide gemeenten over een eventuele samenwerking met betrekking tot belastingen op last van het Barneveldse college gestaakt zijn. Die zouden nu alleen binnen het open overleg - onder regie van de provincie - mogen plaatsvinden. ,,De gemeente zou dit hebben besloten om de provincie niet voor het hoofd te stoten”, aldus Pluimers. ,,Op deze wijze kan de gemeente Scherpenzeel dus geen concrete stappen zetten in verbetering van haar organisatie. En dan kan de provincie uiteindelijk zeggen: zie je wel!”. Ook kon Pluimers zich niet vinden in de opstelling van het college van b. en w., dat de afgelopen maanden verschillende keren verwees naar de rol van de provincie Gelderland als regisseur. ,,Het college schuift medeverantwoordelijkheid van zich af en stelt zich min of meer op als toeschouwer in dit proces. Onze vragen over wat het college zelf vindt van het proces vanuit de provincie, blijven onbeantwoord of worden vooruitgeschoven. Dit proces loopt, op z’n zachtst gezegd, niet fraai.”

Haar stellingname was tegen het zere been van de andere fracties, die juist vonden dat het college zich transparant en constructief opstelt in dit proces. Wethouder Van Daalen bevestigde dat er buiten het open overleg geen gesprekken meer plaatsvinden met Scherpenzeel over eventuele samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. ,,De voorbereidingen voor die samenwerking lopen wel gewoon door. Maar voordat we daar definitieve besluiten over nemen, willen we weten welke kant het opgaat met de arhi-procedure. Wij willen niet vooruitlopen op de uitkomsten van het open overleg. Gesprekken die nu gaande zijn, moeten daarin een plek hebben.”

AANDACHTSPUNTEN Van Daalen kon zich niet vinden in Pluimers’ opvatting dat Barneveld geen verantwoordelijkheid neemt en zich afwachtend opstelt in het herindelingsproces. ,,Wij hebben duidelijke aandachtspunten geformuleerd richting de provincie voor het open overleg. We zijn nog een stap verder gegaan door deze te duiden en ook waarden op te nemen die voor ons belangrijk zijn. Het klopt echt niet dat wij hier niets van vinden en niets inbrengen.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie