Wilco Kelderman tijdens de Ronde van Italië.
Wilco Kelderman tijdens de Ronde van Italië. EPA/Luca Zennaro

Wilco Kelderman derde in Ronde van Italië

25 oktober 2020 om 18:11 Wielrennen

BARNEVELD/MILAAN (ANP) Oud-Barnevelder Wilco Kelderman is zondag als derde geëindigd bij de Ronde van Italië. De Britse wielrenner Tao Geoghegan Hart van de ploeg Ineos-Grenadiers was de winnaar. In de afsluitende tijdrit over ruim 15 kilometer bleef hij zijn enige overgebleven concurrent, de Australiër Jai Hindley, 39 seconden voor. 

Kelderman, kopman van Sunweb, raakte zaterdag de roze leiderstrui kwijt aan zijn ploeggenoot Hindley. De Australiër stond in tijd gelijk met Geoghegan Hart, die algemeen werd beschouwd als de betere tijdrijder. Dat bleek zondag.

De dagzege was opnieuw voor de Italiaan Filippo Ganna, die bewees de beste tijdrijder van dit moment te zijn. De renner van Ineos won eerder al twee individuele tijdritten in deze Giro en was ook de beste in een bergrit naar Camigliatello Silano. Ganna, ook de wereldkampioen tijdrijden, had voor de 15,7 kilometer 17 minuten en 16 seconden nodig, een gemiddelde van 54,5 kilometer per uur. 

ELFDE Hij hield de Belg Victor Campenaerts en de Australiër Rohan Dennis ruim een halve minuut achter zich. Kelderman werd elfde in de tijdrit, net voor zijn ploeggenoot Martijn Tusveld en Geoghegan Hart. Hindley kon als tijdrijder niet boven zichzelf uitstijgen en werd slechts 38e.

Geoghegan Hart (25) werd de tweede Brit na Chris Froome (2018) die de Giro heeft gewonnen. De in Londen opgegroeide renner had een van de helpers moeten zijn van Geraint Thomas, maar die viel al na drie ritten uit vanwege een val. Geoghegan Hart kwam pas bovendrijven met zijn winst in de vijftiende etappe, vorige week zondag. Hij denderde de top 10 binnen en werd opeens een kandidaat winnaar op een moment dat nog sprake van een tweestrijd tussen de Portugees João Almeida en Kelderman.

CORONA De Giro had te maken met coronagevallen, waardoor onder anderen Steven Kruijswijk en Simon Yates voortijdig uit koers verdwenen. De pas 22-jarige Almeida had ruim twee weken de leiding, tot Kelderman na de rit over de Stelvio van donderdag de roze trui overnam. De oud-Barnevelder begon zaterdag als leider aan de laatste bergrit en moest zijn concurrenten al vroeg laten gaan. Hindley pakte de roze trui, maar wist dat Geoghegan Hart de betere tijdrijder is.

Daarmee werd Ineos de grote winnaar met eindwinnaar Geoghegan Hart, ook goed voor twee ritzeges, met Ganna en met de Colombiaan Jhonatan Narváez die tussendoor ook nog een etappe won.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie