Afbeelding
Monique Laanstra

LB: 'Tijd voor een frisse wind'

15 maart 2018 om 09:37 Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

BARNEVELD Met de kersverse partij Lokaal Belang (LB) wil lijsttrekker Mijntje Pluimers in Barneveld een nieuw geluid laten horen. ,,Je kunt onze partij niet in een hokje stoppen, dat willen we ook helemaal niet.''

Door Wouter van Dijk

,,Lokaal Belang is er voor de 57.000 inwoners van de gemeente Barneveld. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar ik wil er, als lijsttrekker, mee aangeven dat Lokaal Belang op die manier een bijdrage wil leveren aan de samenleving. Dat wij daarvoor een nieuwe lokale partij zijn begonnen, heeft er vooral mee te maken dat wij vinden dat lokale omstandigheden een zuiver lokale politieke partij verdienen. Gekoppeld zijn aan een landelijke partij is niet meer van deze tijd.

VERANDERING Eigenlijk is er in de huidige raad nu maar één écht lokale partij: Burger Initiatief. We denken dat we met Lokaal Belang bepaalde lokale onderwerpen op die manier goed op de kaart kunnen zetten, dat verandering in de samenleving ook echt haalbaar is. Lokaal belang kan ook per dorp verschillen, weten we. In ‘Terbroek’ kunnen ze zich nu bijvoorbeeld zorgen maken over het eventueel verdwijnen van buslijn 102, in Barneveld, met drie treinstations, halen ze er wellicht hun schouders over op. Met mijn nieuwe partij willen we op een zo breed mogelijke manier de samenleving vertegenwoordigen. Gemeentebreed, jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk. We zijn ook geen partij die je links, rechts of in het midden van het politieke spectrum kunt plaatsen. Je kunt Lokaal Belang niet in een hokje stoppen. Dat willen we ook helemaal niet.

Qua inhoud hebben we een paar belangrijke speerpunten, met name als het gaat om veiligheid, zorg en duurzaamheid. Per speerpunt kun je daar allerlei concrete plannen aan koppelen, zoals een nachtboa die elke nacht op pad gaat, slimme camera’s en strenge aanpak van drugsoverlast en xtc-labs. Op het gebied van zorg kun je dan vooral denken aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, het regelen van gratis huiswerkplekken voor schoolkinderen en een verruiming van de openstelling van de huisartsenpost. Meer in het algemeen moet zorg en welzijn, waar Barneveld jaarlijks 46,4 miljoen euro voor uittrekt, blijvend goed geregeld zijn.

ZONNEPANELEN Op het gebied van duurzaamheid maken we ons hard voor allerlei alternatieven voor opwekking van duurzame energie, zoals zonnepanelen en aardwarmte, in plaats van windmolens, want daarvoor is onze gemeente niet geschikt. Er is een volstrekt gebrek aan draagvlak, ze passen niet in onze landelijke omgeving en de wind is hier helemaal niet sterk genoeg. Op zee of in de polder passen ze wel. Al met al hoop ik dat wij voldoende in petto hebben om een frisse wind in de gemeente Barneveld te kunnen laten waaien. Onze ambitie is om de grootste partij te worden.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie