Boswachter Laurens Jansen op het Kootwijkerzand.
Boswachter Laurens Jansen op het Kootwijkerzand. Kees van Reenen

‘Gezellige drukte’ in natuur rond Kootwijk

19 oktober 2020 om 10:15 Natuur en milieu

KOOTWIJK ,,Gezellig druk.” Zo noemt omschrijft boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer het afgelopen weekend. Hij rekent onder meer het Kootwijkerzand en Kootwijk tot zijn beheergebied. Hier trokken veel mensen naartoe, mede omdat veel alternatieve activiteiten ontbreken door de coronamaatregelen.

Afgelopen weekend was het drukker dan gebruikelijk in de natuur, maar niet extreem druk. ,,Het aantal bezoekers heeft in mijn gebied niet tot problemen geleid”, aldus Jansen, die onder andere het Kootwijkerzand en Kootwijk tot zijn beheergebied mag rekenen. ,,Het was herfstvakantie in een bepaald deel van Nederland en dat is altijd wel een drukke periode. Door corona zijn daar wel nieuwe mensen bij gekomen. We houden het aantal auto’s op de parkeerplaatsen nauwlettend in de gaten en dat was zeker niet uitzonderlijk veel.” De herfstvakantie gaat nu in de regio Barneveld van start en Jansen verwacht dan ook dat dat de toeloop ook de komende dagen groot zal zijn.

GEWEND Al bij de eerste coronagolf, die in maart op gang kwam, werden ‘nieuwe’ mensen gesignaleerd die de natuur opzochten. ,,Zij zijn niet allemaal gewend aan hoe het er in het bos aan toe gaat”, zegt Jansen. ,,Soms worden mensen na zonsondergang aangetroffen. Ook zien we een toename van de hoeveelheid afval op dit soort momenten. Het is niet zo dat het daarmee een grote zwijnenstal wordt, maar het is wel een probleem.” Staatsbosbeheer heeft er jaren geleden voor gekozen om de afvalbakken uit de gebieden te verwijderen. ,,Dat had twee redenen: het werd te duur om die bakken zelf te legen en het afval te verwerken en bovendien werd het vaak een grotere rotzooi rond de afvalbak. Het is gewoon de bedoeling dat de bezoekers hun afval lekker zelf mee naar huis nemen. Zo houd je de natuur netjes en schoon. Niet iedereen is daarmee bekend en dus zien we dat het afval in de natuur toeneemt.”

QUADS Gemeentelijke boa’s leidden het bezoek aan de natuurgebieden op verschillende plekken in goede banen. Zij hoefden niet heel vaak op te treden. ,,Hier en daar waren er wel kleine incidentjes”, zegt Jansen. ,,Zo werd op het terrein met quads gereden. Ook dit gebeurt wel vaker. Over het algemeen verliep alles heel rustig. De mensen hielden zich aan de afstandsregels en het was gezellig. Het is goed beheersbaar.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie