Driekus Steenbeek trouwde op11 september met Marilyn van Vulpen. De Toyota was uiteraard van de partij.
Driekus Steenbeek trouwde op11 september met Marilyn van Vulpen. De Toyota was uiteraard van de partij. ...

Eén auto, drie bruiloften

11 oktober 2020 om 07:52 Mensen

REGIO Drie generaties van de familie Steenbeek genoten van de Toyota Celica LT tijdens hun bruiloft. De fel oranjerode sportwagen is in het bezit van Dick (59) en Gerrie (54) Steenbeek-Roelofsen uit Ederveen. Zij traden op 28 augustus 1986 in het huwelijk en genoten van de huidige oldtimer die toen nog maar negen jaar oud was.

Freek Wolff

Hun dochter Oedie stapte op 19 maart 2009 in het huwelijksbootje met Aart van de Heg en ook zij maakten gebruik van de auto van haar ouders. Onlangs was het de beurt aan Driekus Steenbeek, want hij reed eveneens met zijn bruid Marilyn van Vulpen rond in de Celica. Dit huwelijk werd op 11 september 2020 gesloten.

,,Het was liefde op het eerste gezicht, want ik vond het wel een stoere auto, met een open dak”, vertelt Dick over het moment dat hij de Toyota in april 1977 zag staan bij een garage in Schoonhoven. Destijds woonde hij nog bij zijn ouders aan de Schansweg in Nederwoud. ,,Toen heb ik er jaren veel in gereden. Zo ging ik met de auto met kameraden naar Zeumeren, waar je in die tijd nog tot aan het water kon rijden, met je koelbox en barbecue. We hebben er veel plezier mee gehad.”

Dick ging in de bouw werken en reed voor de zaak een bus. Particulier reed hij in de Celica, waarmee hij dus ook rondreed tijdens de trouwerij. Toen er kinderen kwamen werd de auto te klein en verkocht hij hem terug aan de garage. Nadat iemand uit Kootwijkerbroek er jaren mee reed, was de Toyota later toch weer te koop bij dezelfde garage. ,,Ik kon hem voor de sloopwaarde van honderd gulden terugkrijgen. Dat heb ik gedaan en toen heeft hij jaren stilgestaan. In Rotterdam kocht ik nog zo’n oude Celica voor onderdelen en telkens zou ik mijn auto daarmee opknappen, maar dat is er niet van gekomen.”

Totdat twaalf jaar geleden Dicks dochter opperde of ze in de Celica kon trouwen. Dat was het signaal om zijn auto toch in ijl tempo te restaureren met de onderdelen van de andere auto. Zo gezegd zo gedaan, waarna Oedie en onlangs ook Driekus met de oldtimer rondreed tijdens zijn trouwerij. ,,Dat heeft me veel geld gekost, maar het was wel erg leuk!”

De wagen is altijd authentiek en dezelfde kleur gebleven. Dick is al jaren lid van de Celica-club, al gaat hij nooit naar de bijeenkomsten. ,,Want ik heb weinig verstand van techniek. Alleen het opknappen van de carrosserie deed ik zelf, samen met een collega. Het motorische deel liet ik over aan de garage.”

Dick rijdt in het dagelijkse leven een Volkswagen Jetta. De Celica staat in zijn schuur en komt naar buiten voor toertochtjes. Ook Driekus rijdt er weleens in. ,,Ik heb nu kleinkinderen en ik hoop dat Ans over een jaar of tien ook in deze auto zal trouwen (lacht). Dat zou ik erg leuk vinden. Ik heb nog een andere zoon en wie weet trouwt hij er ook nog een keer in.”

Zijn Toyota doet Dick nooit meer weg. Er zit veel chroom aan en het is een auto die rijdt op benzine. De motor is 1600 cc en telt 75 pk. ,,Het poetswerk valt wel mee, want het is degelijke kwaliteit. Omdat het een oldtimer is, mag hij in de winter drie maanden niet rijden, dat is bepaald door de verzekering die ik heb. Maar met pekel op de weg wil je liever ook niet rijden.” De stoffering binnen is nog steeds origineel en van goede kwaliteit. Alle ramen kunnen nog open en het is een tweedeurs auto met een kofferbak.

Dick voelt zich honderd procent veilig in zijn Celica, ook vandaag de dag. ,,Er zit geen stuurbekrachtiging op, dus je moet er wel voor werken. Maar als je er in stapt, voel je je weer een jonge vent.”

(Dit artikel verscheen donderdag 8 oktober in de Trouwspecial van de Barneveldse Krant)

Oedie Steenbeek stapte op 19 maart 2009 in het huwelijksbootje met Aart van de Heg.
Dick en Gerrie Steenbeek-Roelofsen in 1986.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie