Henk Westeneng van Westeneng Makelaardij in Barneveld.
Henk Westeneng van Westeneng Makelaardij in Barneveld. Westeneng Makelaardij
DE SPECIALIST

Waarom steeds meer huizen in Barneveld via een inschrijving worden verkocht

9 oktober 2020 om 20:26 Wonen

BARNEVELD Er is een duidelijke trend zichtbaar in het biedingsproces bij de verkoop van woningen in de gemeente Barneveld. Bij ongeveer vier op de tien huizen komt er een inschrijving aan te pas, vertelt specialist Henk Westeneng.

Op de Barneveldse woningmarkt is al lange tijd sprake van krapte: er zijn veel kopers en er is weinig aanbod. Zodra een huis te koop komt, melden zich doorgaans al snel meerdere kijkers. Een biedingsproces via inschrijving is bij grote interesse de beste manier om alle kopers een eerlijke kans te geven. Bij een standaard proces zie je vaak dat de woning al is verkocht voordat alle geïnteresseerden hem hebben kunnen bezichtigen.

Hoe werkt zo’n biedingsproces met inschrijving? Zodra de woning op de markt komt, kan iedereen zijn of haar interesse kenbaar maken. Als makelaar verzamel ik alle reacties en plan ik in overleg met de verkoper één of meerdere dagen of dagdelen voor de bezichtigingen. Voor de bezichtiging ontvangen de kijkers de brochure, een inschrijfformulier en krijgen ze uitleg over de procedure. Als ze de woning willen kopen, kunnen ze via WhatsApp of email een bod doen en hun voorwaarden doorgeven. Als makelaar faciliteer ik dit biedingsproces.

Tussen bezichtigen en een bod doen, zit vaak een dag of twee. De verkoper beslist uiteindelijk zelf welk bod hij accepteert. De geboden prijs is een bepalende factor, maar de woning gaat niet altijd naar de partij die het hoogste bedrag biedt. Ook de geboden voorwaarden kunnen doorslaggevend zijn. Sommige kopers bieden bijvoorbeeld zonder voorbehoud financiering en dat is voor verkopers zeer aantrekkelijk, omdat er meteen duidelijkheid is.

Sommige mensen denken dat ik als makelaar groot voorstander ben van zo’n biedingsproces, maar dat is zeker niet het geval. Het is pure noodzaak vanwege de grote interesse. In een intensief onderhandelingstraject zit voor mij meer balans.

Vooral verkopers hebben voordeel bij ‘verkopen bij inschrijving’. De grote interesse stuwt de vraagprijs en verkopers kunnen doorgaans kiezen uit meerdere biedingen. Voor kopers is bieden per inschrijving niet altijd leuk. Sommige mensen zijn al meerdere keren buiten de boot gevallen en dat leidt soms tot frustratie. Helaas voor hen ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn veel gaat veranderen. Zolang de krapte op de Barneveldse woningmarkt aanhoudt, verwacht ik dat er nog veel woningen op deze manier worden verkocht.

Aangeboden door Westeneng Makelaardij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie