De Burgt in Barneveld.
De Burgt in Barneveld. heliflight.nl

Geen steun VVD voor ontmanteling CV De Burgt

8 oktober 2020 om 11:11 Politiek

BARNEVELD Oppositiepartij VVD is het niet eens met het besluit van de gemeente Barneveld om uit CV De Burgt te stappen, het ontwikkelingsbedrijf waarin de gemeente samenwerkt met weg- en waterbouwer Vink uit Barneveld en projectontwikkelaar Van de Mheen uit Hoevelaken.

Dit bleek woensdag tijdens de raadsvergadering. Hierin lag het collegevoorstel voor om de CV te 'ontvlechten' en er dus een streep onder te zetten. Omdat er sprake was van financiële belangen van derden, waaronder Vink en Van de Mheen, werd het stuk niet inhoudelijk besproken. VVD-fractieleider Theo Bos kon daarom niet dieper ingaan op zijn argumenten om het voorstel niet te steunen. ,,Een aantal punten is nog niet helemaal voldragen en afgerond", sprak hij. ,,Daarom zijn wij tegen."

WIJZE LESSEN Mede-oppositiefractie Lokaal Belang ging wel mee met het voorstel. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers noemde het 'verstandig' om uit de samenwerking met Vink en Van de Mheen te stappen. ,,Hier zijn veel wijze lessen uit geleerd, die belangrijk zullen zijn voor besluiten in de toekomst. Met dit voorstel worden de afzonderlijke rollen en petten van partijen beter gescheiden. De gemeenteraad behoudt hiermee de regie over alle te bouwen woonwijken in de gemeente Barneveld." Een raadsmeerderheid nam het collegevoorstel om de ontvlechting juridisch te regelen aan.

STROEF CV De Burgt werd in 1998 opgericht. In de afgelopen 22 jaar werden honderden nieuwe woningen gebouwd in het plangebied. De onderlinge samenwerking verliep zo nu en dan echter zeer stroef, met verschillende ruzies en rechtszaken. Aanleiding om eruit te stappen, vormde voor de gemeente de stap van Van de Mheen om voor eigen risico grond aan te kopen, buiten CV De Burgt om. Gemeente en Van de Mheen hebben afgesproken om op een andere manier met elkaar te blijven samenwerken. Vink had al eerder een stap terug gedaan binnen de CV.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie