Bert Stap, directeur van Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld
Bert Stap, directeur van Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld IVOB
DE SPECIALIST

Verwijtbaar dodelijk bedrijfsongeval: € 100.000 boete

7 oktober 2020 om 11:10 Zakelijk

BARNEVELD Dinsdag 22 september heeft de Bossche rechtbank de firma Smurfit-Kappa in Etten Leur een boete van € 100.000 opgelegd omdat de rechtbank het bedrijf dood door schuld verwijt. Triest dat we weer moeten schrijven over een dodelijk bedrijfsongeval omdat een bedrijf de veiligheid niet op orde heeft. Aan de andere kant zijn we er van overtuigd dat zij niet het enige bedrijf zijn dat tekortschiet in de veiligheid.

Op 5 november 2017 was er een storing bij een machine waar dozen aangevoerd worden op een rollenbaan. De dozen worden gestapeld en op een pallet gezet. Een 42-jarige medewerkster was naar het liftgedeelte van de productielijn gelopen om de storing te verhelpen. De storing bestond uit een scheve of klemzittende doos die zij wilde weghalen. De medewerkster had een stopknop ingedrukt. Achteraf bleek dat dit de stopknop van de transportband was en niet van de lift. Toen zij met haar hoofd en bovenlichaam in het liftgedeelte hing, kwam de machine omhoog en werd haar hoofd tegen balken geperst. Zij is ter plekke overleden.

ONDERZOEK Het onderzoek van de Inspectie SZW leerde dat er heel wat mis was bij het bedrijf. De machine bleek niet veilig, er was te weinig toezicht en het personeel wist niet goed hoe de bediening van de machine exact was. Ook bleek dat het personeel niet wist hoe men de machine veilig moest stellen. Het bedrijf had hiermee niet voldaan aan het Arbeidsomstandighedenbesluit, waarin duidelijk staat dat in geval van storingen en onderhoud de machine energieloos en drukloos gemaakt moet worden (artikel 7.5. lid Arbeidsomstandighedenbesluit).

Ook was het bedrijf tekort geschoten in het toezicht op de naleving van de veiligheidsvoorschriften (Arbeidsomstandighedenwet artikel 8 lid 4).

Het ongeval was volgens de advocate van het bedrijf niet te voorzien en daarom niet verwijtbaar. Volgens haar zou het steeds stroomloos moeten maken van de machine onwerkbaar zijn. Ook was volgens haar het houden van continu toezicht onlogisch in een bedrijf met ervaren werknemers.

Het OM vond wel dat voldoende bewezen was dat het bedrijf niet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften voldeed en daarom verantwoordelijk was voor de dood van de medewerkster.

ONDERNEEM ACTIE Wat kunnen we nu leren van dit trieste ongeval. Lijkt mij duidelijk. Als er tekortkomingen zijn in de veiligheid van een machine moeten deze opgelost worden. Hierbij is soms het realiseren van een goede veiligheidsoplossing een complexer verhaal dan dat men denkt. Maar laat dit geen excuus zijn. Dit bedrijfsongeval leert ons weer dat het gaat om mensenlevens. Dit lijkt me een goede motivatie om actie te gaan nemen!

Aangeboden door ivob-opleidingen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie