Gedeputeerde Jan Markink
Gedeputeerde Jan Markink Edward Doelman

Provincie: ‘Hopelijk keert Scherpenzeel op haar schreden terug’

1 oktober 2020 om 16:00 Politiek

SCHERPENZEEL/ARNHEM Gedeputeerde Staten in Gelderland betreurt het dat het Scherpenzeels college besloten heeft om niet verder te willen praten over de toekomst van de eigen gemeente. De provincie zal wel doorgaan met het participatietraject, dat volgende week van start gaat.

Daarbij zullen drie scenario’s worden verkend: zelfstandigheid, strategische samenwerking met Barneveld en een herindeling met Barneveld. ,,Ik vind het oprecht jammer dat het college van Scherpenzeel deze kans niet aangrijpt. Als het zelfstandigheidsscenario zo sterk is, zal dat immers uit dit traject ook blijken”, aldus gedeputeerde Jan Markink.

Hij wijst er ook op dat de minister van Binnenlandse Zaken verzocht heeft om een goede vergelijking tussen meerdere scenario’s. ,,Hopelijk komt het Scherpenzeels college nog op haar schreden terug”, aldus Markink.

De voltallige Scherpenzeelse oppositie, bestaande uit CDA, ChristenUnie en Pro Scherpenzeel, noemt de stap van het college in een persverklaring ‘het domste wat men had kunnen doen’. ,,Wij zien geen scenario waarin dit halsstarrig weigeren van een open en constructief gesprek voor de inwoners en toekomst van Scherpenzeel gunstig kan zijn”, schrijven zij. ,,Er wordt nu niet alleen over ons gesproken, maar vooral ook zonder ons.”

De oppositiepartijen, die een fusie met Barneveld als de beste oplossing voor het Scherpenzeelse ‘bestuurskracht’-probleem zien, stellen dat het college bang is voor een eerlijke vergelijking tussen de verschillende oplossingsvarianten. ,,Zou een fusie voor onze inwoners misschien toch niet zo slecht uitpakken als men steeds beweert, op basis van onderbuikgevoelens? Wij roepen de provincie op om wel serieus met onze inwoners in gesprek te gaan en de Scherpenzeelse belangen serieus te nemen. De oppositie is te allen tijde bereid om met inwoners, provincie en de gemeente Barneveld in overleg te treden, in het belang van Scherpenzeel.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie