Afbeelding
Bitcoin

Alles over investeren in bitcoin

24 september 2020 om 07:49 Partnercontent

De koers van bitcoin doet de laatste tijd veel stof opwaaien. Het is dit jaar zowel flink gezakt als gestegen. Heeft de media-aandacht ervoor gezorgd dat je overweegt er zelf in te gaan investeren? Hier is wat je moet weten. 

Wat is bitcoin precies?

Voordat je met bitcoin begint, is het allereerst natuurlijk goed om te weten wat dit fenomeen nu eigenlijk precies is. Bitcoin is de allereerste cryptovaluta ter wereld. Het is in feite een globale digitale munt die geheel zonder banken handelt.

Voor de start van het bitcoin-tijdperk gaan we terug naar 2009. Bitcoin werd vorige eeuw ontworpen door een persoon of groep die schuilgaat achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De echte naam van deze softwaremaker is anno 2020 nog steeds geheim. De digitale valuta was niet meteen een ongekend succes, pas rond 2011 begon bitcoin meer voet aan de grond te krijgen. De bitcoin koers heeft sindsdien aanzienlijke stijgingen en behoorlijke dalingen gezien.

Cryptovaluta in Barneveld 

Hoewel lang nog niet elke leek cryptovaluta kent, begint het langzamerhand een wijdverbreid begrip te worden. Steeds meer mensen zien de waarde ervan in. Zo ook de gemeente Barneveld. Vorig jaar startten zij met een experiment rondom een duurzaamheidslening. Volgens hen kon dit makkelijker, sneller en duidelijker. Blockchain (de technologie achter cryptomunten) zou daarbij uitkomst moeten bieden.

Beginnen met investeren

We leggen hier bitcoin in een notendop uit, maar verdiep je er zeker nog verder in als je je er serieus mee bezig wilt houden. Begin bijvoorbeeld met het lezen van boeken over het onderwerp of woon lezingen van kenners bij.

Belangrijk om te weten is dat er een onderscheid is tussen bitcoin trading (korte termijn) en bitcoin beleggen (lange termijn). Bitcoin trading is vaak gunstiger, maar je moet er dus wel meer tijd en moeite instoppen. Voor bitcoin beleggen heb je weer een lange adem nodig.

Heb je genoeg kennis over cryptovaluta opgedaan? Dan is het tijd om bitcoin te gaan kopen. Je kunt via verschillende kanalen aan bitcoin komen. Allereerst heb je een digitale portemonnee nodig, een ‘wallet’. Die is in principe met een paar drukken op de knop aangemaakt. Hier kun je jouw vers aangeschafte bitcoin in opslaan. Er zijn wallets die je via je smartphone kunt beheren en wallets die je via je computer beheert, het is maar net wat jij fijn vindt. Het makkelijkst is om de munten zelf te kopen via een digitaal wisselkantoor. Het kan echter eventueel ook via een andere bitcoin-gebruiker of via een ruilbeurs.

Wanneer kun je het beste investeren in bitcoin?

Niet is alleen is het verstandig om je goed te verdiepen voordat je aan bitcoin begint, maar het loont ook om op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom de cryptovaluta. Er is tenslotte weinig zo beweeglijk als de bitcoinkoers, dus kun je alleen goede beslissingen maken op het gebied van investeringen door de laatste ontwikkelingen in de gaten te houden. Na een tijdje zal je zien dat je gaat herkennen welke factoren invloed hebben op de koers.

Positief of negatief nieuws heeft nagenoeg altijd gevolgen voor de bitcoin-koers. Houd hier dus rekening mee, maar laat het nieuws je ook niet beïnvloeden tot een paniekerige zet. Een veelgemaakte fout is dat mensen bitcoin kopen op een moment dat de cryptovaluta sterk aan populariteit wint, waardoor de koers hoog staat. Daarnaast raken bitcoin-bezitters in paniek zodra de koers laag staat en verkopen ze om die reden hun munten in een ongunstige tijd. Houd dus altijd in je achterhoofd dat je moet kopen als de koers laag staat en verkopen als de koers hoog staat. Er bestaan platforms die je kunnen notificeren zodra de bitcoinkoers een bepaalde waarde heeft.

Waar je op moet letten als je gaat investeren in bitcoin 

Je hebt ongetwijfeld wel eens verhalen gelezen of gehoord van mensen die steenrijk zijn geworden van bitcoin. Een enkeling daarvan mag zich zelfs miljardair noemen. En soms ook nog zonder daar al te veel moeite voor te doen, maar door simpelweg op een gunstig moment in te stappen.

Voor wie zich daarop instelt, hebben we slecht nieuws: de kans is groot dat je er helemaal niet zo rijk van wordt. Bitcoin heeft inmiddels heel wat voeten in de aarde en zal waarschijnlijk nooit meer zo laag komen te staan als in de beginjaren. Toch kan het een leuke investering zijn. Om het risico laag te houden, kun je het beste alleen geld gebruiken dat je eventueel kunt missen. Door het nieuws goed te volgen kun je op den duur de meeste koersstijgingen- of dalingen zien aankomen, maar het blijft altijd onvoorspelbaar. En dat is natuurlijk ook deels wat het zo interessant maakt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie