Afbeelding
Lex van Lieshout

‘Gemeente Barneveld en dus ook Harselaar niet geschikt voor windmolens’ (opinie)

22 september 2020 om 08:21 Opinie

VOORTHUIZEN ,,We hebben er vertrouwen in dat er ruimte is voor windenergie op Harselaar”, aldus wethouder Didi Dorrestijn in de Barneveldse Krant van donderdag 17 september. Door die draai om de oren van de landelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER) eind april is onze wethouder kennelijk helemaal van het padje af, want ook Harselaar is niet geschikt voor windmolens.

ONJUISTE CRITERIA Nog even ter herinnering, de Commissie MER was eerder dit jaar glashelder in haar oordeel over het gemeentelijke milieueffectrapport dat uiteindelijk zou moeten leiden tot een voorkeurslocatie voor windmolens in de gemeente Barneveld. Zo bleek het Barneveldse rapport onjuiste criteria te gebruiken voor de milieueffecten bij de onderzochte locaties, relevante gegevens over geluidshinder en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s ontbraken, er was een overschatting van tenminste 20% van de te verwachten duurzame energieopbrengst en er was geen afstemming met de Regionale Energie Strategie Foodvalley (RES). Gelukkig was het Barneveldse college van B&W vergeten om het stickertje met de sponsoren van dit rapport erop te plakken, maar die boodschap werd na het lezen van dit rapport door de landelijke commissie wel pijnlijk duidelijk.

GROEIEND VERZET TEGEN WINDMOLENS Het is dus ook niet raar dat zich nog geen ondernemers op bedrijventerrein Harselaar hebben gemeld om mee te doen aan een ‘windmolenavontuur’ van de gemeente Barneveld. Dat is ook logisch, met een nog altijd ontbrekende business case voor dit project en het groeiend verzet tegen windmolens zou ik als ondernemer ook niet staan te juichen.

Stel je nu eens voor dat er een wethouder is in onze gemeente die voorstelt om een bedrijfspand of flatgebouw van 200 meter hoog op bedrijventerrein Harselaar te gaan bouwen. Die wethouder wordt direct onder curatele gezet. Tweehonderd meter hoog! Dat is bij goede meteorologische omstandigheden zichtbaar op een afstand van 50 kilometer. Dat is dus wat mevrouw Dorrestijn, en ons college van B&W, wil neerzetten.

HOGERE EN GROTERE WINDMOLENS Lage windturbines zijn niet meer rendabel, onder meer vanwege dalende subsidies. Om op het vaste land een goed rendement te halen, net als op zee, waar meer wind staat, moet je hogere en grotere windmolens plaatsen. In de polder bij Harderwijk en Zeewolde gaan ze de windmolens verhogen, omdat het rendement te laag is. Kortom, als onze wethouder spreekt van windmolens met een ashoogte tot 120 meter, dan komen daar nog wieken bij, zodat de tiphoogte tenminste 190 meter is.

200 METER HOOG Afgezien van het feit dat niemand zit te wachten op een flatgebouw van 200 meter hoog, zegt de Regionale Energie Strategie Foodvalley (RES) dat windmolens moeten passen in het landschap en rekening moeten houden met natuuraspecten. Iets wat ons college overigens zelf heeft vastgelegd in de gebiedsvisie Zeumeren. “Er moet worden voorkomen dat het groene en rustige decor van de waterrecreant wordt aangetast.” De gemeente heeft deze visie later aangescherpt met de opmerking dat: “windmolens niet passen in de landschapsvisie Zeumeren”. En ik meen mij te herinneren dat Zeumeren op minder dan 50 kilometer van bedrijventerrein Harselaar ligt.

KOUD WASHANDJE Ik hoop dat onze volksvertegenwoordigers op woensdag 23 september een koud washandje tegen het voorhoofd van wethouder Dorrestijn houden en zeggen: “Doe maar niet Didi, da’s beter voor je.” Zo’n procedure om een wethouder onder curatele te zetten is ook weer zo’n gedoe.

Jeroen Coenen, Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie