Afbeelding
Nelleke Redelijkheid
RECHT OM DE HOEK

De noodzaak van het instellen van verzet tegen een ‘coronaboete’

16 september 2020 om 16:52 Rechtbank

BARNEVELD De uitbraak van het corona virus ging gepaard met een aparte set aan regelgeving. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan met drie of meer personen bij elkaar te komen en daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. Het overtreden van die regel leidt tot een strafbeschikking van € 390,- met een aantekening op de justitiële documentatie (strafblad). Op 28 juni 2020 zijn circa 15.530 strafbeschikkingen uitgevaardigd. Bij de handhavers bestaat nagenoeg geen ruimte voor een waarschuwing. Zelfs als sprake is van een genuanceerde situatie, blijkt afwijking van de regels nagenoeg niet mogelijk.

BRUILOFT De bruiloft van minister Grapperhaus heeft ervoor gezorgd dat deze werkwijze op losse schroeven is komen te staan. De coronaregels, de handhaving daarvan en de gevolgen van de strafbeschikking zijn meer aan de orde gekomen. Wat betekent dit concreet voor u?

STRAFBESCHIKKING De officier van justitie kan buiten de rechter om een strafbeschikking opleggen. Voorbeelden zijn taakstraffen, boetes of een ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechter heeft dan nog niet beoordeeld of deze straf juridisch gezien correct is. De strafbeschikking wordt vaak gezien als een boete, terwijl dit absoluut niet het geval is.
Het accepteren van een strafbeschikking en de betaling van die transactie leidt tot een aantekening op de justitiële documentatie (strafblad). Dit kan grote negatieve en onzekere gevolgen hebben voor uw toekomst.
Na de aantekening bestaat de kans dat problemen ontstaan bij het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag, de zogenaamde VOG. De afgifte van een VOG is vereist bij het uitoefenen van bepaalde beroepen. Wordt een VOG niet afgegeven, dan wordt u uitgesloten van dat deel van de arbeidsmarkt met de nodige gevolgen op het inkomen. Het is daarom goed te realiseren dat door het betalen van het bedrag van de strafbeschikking niet altijd alles ‘achter de rug is’.

VERZET U herkent de strafbeschikking aan de ‘O’ op de brief die u thuis ontvangt. In de brief staat aangegeven op welke wijze u in verzet kunt gaan. Na het instellen van verzet kan de officier van justitie aan de hand daarvan de strafbeschikking intrekken, wijzigen of in stand laten.

Een tweede mogelijkheid is dat u een uitnodiging krijgt voor een OM-zitting. Tijdens deze zitting bespreekt een parketsecretaris of een officier van justitie de kwestie. In beide gevallen is het van belang dat een advocaat u bijstaat om het verzetschrift op te stellen of u te vergezellen ter zitting. De ervaring leert dat regelmatig ten onrechte strafbeschikkingen worden opgelegd. Indien onvoldoende bewijs is, zal een rechter u vrijspreken. Daarnaast legt een rechter meer dan eens een lagere straf op dan door het Openbaar Ministerie wordt voorgesteld.

VERSOEPELING Nadat minister Grapperhaus op zijn bruiloft de fout in is gegaan, wil de hele Tweede Kamer dat geen strafblad ontstaat bij een coronaboete. Wat dat betekent voor de mensen die al zo een vermelding hebben is nog onduidelijk. Het argument dat minister Grapperhaus zich niet aan de regels houdt, is voor een strafrechter onvoldoende om geheel aan de strafbeschikking voorbij te gaan. Een strafrechter houdt nagenoeg geen rekening met het politieke debat. De vraag die voorligt is of een strafbaar feit is begaan of niet. De specifieke feiten en omstandigheden van ieder geval moeten dan worden beoordeeld. Juist in het licht van de aankomende wijzigingen is het instellen van verzet tegen een dergelijke strafbeschikking belangrijk. Onder omstandigheden heeft u recht op kosteloze bijstand. Overigens is de investering van een uurtje advocaatkosten ter voorkoming van een aantekening op het strafblad vaak de moeite waard.

Reena Bissumbhar biedt in deze kwesties bijstand. Gefixeerde tarieven voor de beoordeling van de haalbaarheid van het verzet, het opstellen van het verzetschrift en het verdere verloop zijn mogelijk.

Aangeboden door Advocatenkantoor Bissumbhar

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie