Van de warmte in de kou

10 september 2020 om 11:58 lokaal Deel je nieuws

Een toenemend aantal wetenschappers, inclusief NASA, voorspellen de komst van een koude periode, het zgn. Eddy Minimum, te vergelijken met het Maunder en Dalton Minimum. U kent ongetwijfeld de winterlandschappen van de oude meesters met de zeer strenge winters. De oorzaak van een koude periode is de afname van het aantal zonnevlekken in de Zon, onze kachel.
De omstandigheden in het Dalton Minimum (1790-1830) waren erbarmelijk. In mei 1816 teisterde ongewoon aanhoudende (nacht)vorst delen van de Verenigde Staten, waardoor de pas ingezaaide gewassen kapotvroren. In Albany en Dennysville sneeuwde het op 6 juni, terwijl in Quebec 30 cm sneeuw lag. In juli en augustus bevroren de meren en rivieren. De mislukte oogst zorgde voor voedselschaarste en een stijging van de prijzen. In Europa was het weer niet zo extreem, maar was de zomer ongewoon koud en nat, met zware regen- en onweersbuien.
In Wales trokken families van dorp naar dorp, smekend om eten. 
Ierland werd door de regenval en het voedselgebrek geteisterd door een tyfusepidemie.
In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, wellicht het hardst getroffen in Europa, deden zich hongeroproeren en plunderingen voor. Vanaf augustus dat jaar trad in het grootste deel van Europa al nachtvorst in.
Over de impact van het Eddy Minimum zegt professor Zharkova, een vooraanstaand expert op het gebied van zonnefysica, het volgende:
"De verlaging van de temperatuur op Aarde gedurende de komende 30 jaar kan belangrijke gevolgen hebben voor verschillende delen van de planeet, met name voor de vegetatie, landbouw, voedselvoorziening en verwarming en dat op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond.
Deze wereldwijde afkoeling tijdens het komende zonneminimum kan gedurende drie decennia de opwarming van de Aarde compenseren, maar vraagt wel intensieve inspanningen van regeringen om problemen ten aanzien van de voedsel- en energievoorziening te voorkomen."
De kwestie is niet of het Eddy Minimum zal plaatsvinden, maar wel wanneer. Professor Zharkova is van mening, dat er in 2021 nog enkele zonnevlekken zullen verschijnen, maar dat in de tweede helft van 2021 een lange periode tot 2055 een kouder klimaat zal gaan overheersen.
NOAA/NASA is van mening, dat dit 2034 zal starten.
Eddy zal verregaande consequenties hebben op onze leefomstandigheden en welzijn: Voedselproductie, elektriciteitsproductie en verwarming.
Bij veelvuldige sneeuwval zullen zonnepanelen geen of nauwelijks vermogen leveren. Warmtepompen (warmte uit lucht) zullen in de winter problemen geven door de sterk verminderde warmte opbrengst. Regeren is vooruitzien en dus is het zaak dat er adequate maatregelen worden genomen. De zekerheid van elektriciteitsproductie kan gewaarborgd worden met kerncentrales! De onzin om CO2 te reduceren, wat goud kost en niet werkt, dient onmiddellijk stop gezet te worden.
Het Parijse Klimaatakkoord moet opgezegd worden en de Nederlandse klimaatwet moet van tafel. 

Ing. Ap (Albert) Cloosterman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie