Afbeelding
Zebra Architecten

Opinie: Appartementengebouw Pastoriebos is ‘geen gezicht’

8 september 2020 om 15:19 Opinie

VOORTHUIZEN Onlangs stond in de Barneveldse Krant een stukje over de Pastorietuin, het plan voor een appartementencomplex in de onmiddellijke nabijheid van de Hervormde Dorpskerk in Voorthuizen. Een stukje voorzien van ‘gelikte plaatjes’. Deze geven echter geen juist beeld van de werkelijkheid.

Niet te zien is dat dit ‘moderne flatgebouw van drie hoog’ op nog geen twintig meter afstand zal komen van de historische Dorpskerk en in een deel van de achtertuin van de oude Pastorie. Kerktoren, pastorie en pastorietuin zijn gemeentelijk-/rijksmonumenten, die moeten worden ontzien en gekoesterd. Hetzelfde geldt voor de directe omgeving van deze gebouwen. Hiervoor heeft de gemeente Barneveld een adviescommissie (monumentencommissie), die deze bouwplannen onlangs heeft afgekeurd.

De plannenmakers (Hervormde Kerk en bouwonderneming Van Bekkum) geven met het doorzetten van deze plannen aan lak te hebben aan het cultuurhistorisch erfgoed. Ik roep het college van b. en w. en de gemeenteraad van Barneveld op om wel oog te hebben voor ons erfgoed en daarom, net als de monumentencommissie, deze onzalige plannen af te keuren.

Ander onderdeel van dit plan is een Pastoriewoning op het plein van de kerk aan de Kerkstraat. Met de bouw van deze woning zal het ‘open’ zicht vanuit de Kerkstraat op de Kerk/kerkplein worden verstoord. Het geldende bestemmingsplan geeft aan dat er op het bouwvlak een woning mag worden gebouwd ten behoeve van ‘religie’. In de beantwoording van mijn zienswijze op de plannen antwoorden b. en w.: ‘Een ander gebruik dan voor ‘religie’ is in strijd met het bestemmingsplan en is daarom niet toegestaan’. Dat wil dus zeggen dat deze woning bewoond zal moeten worden door een van de predikanten van de Hervormde Kerk. Eventuele verhuur/verkoop aan derden is dus niet toegestaan.

J.C. de Hooge, Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie