De provincie Gelderland staat de gemeente Scherpenzeel toch toe tijdens een hoorzitting de bezwaren toe te lichten tegen de arhi-procedure.
De provincie Gelderland staat de gemeente Scherpenzeel toch toe tijdens een hoorzitting de bezwaren toe te lichten tegen de arhi-procedure. Gemeente Scherpenzeel

Toch hoorzitting over bezwaren Scherpenzeel tegen fusie

3 september 2020 om 16:46 Politiek

SCHERPENZEEL Op dinsdag 6 oktober mag de gemeente Scherpenzeel haar bezwaren tegen het in gang zetten van een arhi-procedure komen toelichten bij de commissie Rechtsbescherming in Arnhem. De uitnodiging is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, zo blijkt uit een uitgebreide briefwisseling tussen de provincie en de gemeente. Aanvankelijk stelde de provincie zich op het standpunt dat het bezwaarschrift niet rechtmatig was ondertekend waarop afwijzing op procedurele gronden dreigde. Na uitwisseling van de juridische onderbouwing over en weer, zijn Gedeputeerde Staten inmiddels tot het oordeel gekomen dat de ondertekening van het bezwaarschrift toch correct is.

Het college heeft alle correspondentie over het door het college ingediende bezwaarschrift, die tijdens het zomerreces heeft plaatsgevonden, toegevoegd aan een informatiememo aan de gemeenteraad. Daaruit blijkt dat GS zich in eerste instantie op het standpunt stelde dat niet het college, maar alleen de burgemeester bevoegd is om de gemeente in en buiten rechte te vertegenwoordigen c.q. een dergelijk bezwaarschrift kan ondertekenen en indienen. Dit argument werd door de gemeente juridisch betwist. Ook nam Scherpenzeel geen genoegen met de mededeling van GS dat men het uiteindelijk oordeel over de rechtmatige indiening van het bezwaarschrift wilde overlaten aan de commissie Rechtsbescherming. Hiermee zou men namelijk een eventueel noodzakelijke herstelactie niet meer kunnen uitvoeren binnen de bezwaartermijn. Na veel heen en weer gepraat hebben GS op 1 september laten weten dat het Scherpenzeelse bezwaarschrift wel op de juiste wijze is ondertekend waardoor het geagendeerd kon worden voor een hoorzitting van de commissie Rechtsbescherming op 6 oktober aanstaande. Het college meldt blij te zijn met de uitnodiging om haar bezwaren te komen toelichten in Arnhem en zegt de procedurele en inhoudelijke behandeling van het bezwaar met vertrouwen tegemoet te zijn.

Het schorsingsverzoek inzake de arhi-procedure door de provincie, dat Scherpenzeel gelijktijdig heeft ingediend bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is inmiddels wel op procedure afgewezen. Minister Ollongren neemt het verzoek niet in behandeling omdat er nog een bestuursrechtelijke procedure tegen het besluit van GS loopt. Een vernietigingsverzoek zou deze procedure doorkruisen. Een dergelijk verzoek kan pas worden ingediend op het moment dat er in de bestuursrechtelijke procedure door de rechter een eindoordeel is gegeven en op basis van andere gronden dan waarop de rechterlijke beslissing is gebaseerd. Tegen het niet-ontvankelijk verklaren van het verzoek aan de minister is geen beroep mogelijk.

In het memo meldt het college verder dat er een uitnodiging is ontvangen van GS voor een bestuurlijk overleg op 10 september inzake het Open Overleg dat de provincie wil opstarten in het kader van de arhi-procedure. Het college oordeelt dat de definitie van het Open Overleg in de startnotitie van GS, waarbij primair wordt geredeneerd vanuit het perspectief herindeling, niet overeenstemt met de door de Minister voorgestelde terugkeer naar het ‘goede gesprek’ waarin opgaven centraal staan. Ter voorbereiding op het overleg van 10 september heeft het college GS daarom een voorstel gedaan voor een alternatief: een constructieve dialoog. Omdat GS hierop nog niet hebben gereageerd, hoopt het college vruchtbare grond te vinden voor dit voorstel in de bijeenkomst van 10 september. ,,Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen wij ons (onafhankelijk van de reeds gestarte bezwaarprocedure) direct na 10 september beraden op onze rolneming inzake een Open Overleg zoals de provincie dat voor zich ziet.’’ Hierover wil het college ook op zeer korte termijn in overleg gaan met de gemeenteraad.

Margreet Hendriks

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie