Een zendmast in Nuenen.
Een zendmast in Nuenen. anp / rob Engelaar

Verbazing over mogelijke 5G-zendmast bij Terschuur

19 augustus 2020 om 07:45 Politiek

TERSCHUUR Oppositiefractie Lokaal Belang is verbaasd dat er mogelijk een 5G-zendmast van Vodafone Libertel BV wordt geplaatst nabij Elleboogweg nummer 3 in Terschuur. Het bedrijf heeft hiervoor vorige maand een vergunning ingediend. Er moet een mast van 37,5 meter worden opgericht, waarvoor ook drie bomen moeten wijken. De partij stelt er schriftelijke vragen over aan het college van b. en w.. 

In januari van dit jaar werd de uitrol van het mobiele 5G-netwerk in Barneveld besproken door de Barneveldse politiek. De raad sprak toen met burgemeester en wethouders af dat, zo lang niet exact helder is of straling door dit netwerk leidt tot gezondheidsklachten bij mensen, de gemeente op dit vlak een pas op de plaats moet maken. Tijdens de vergadering in januari spraken vijf mensen in, die zich grote zorgen maakten over de gevolgen van 5G-straling op de volksgezondheid. Zo sprak Suzanne Plasmeijer uit Voorthuizen over problemen als hoofdpijn, vermoeidheid, hartproblemen, verminderde vruchtbaarheid, trillende inwendige organen en geheugenverlies als gevolg van de straling. ,,Het is straks alsof we continu in een magnetron leven. 5G is het stomste idee dat de mensheid ooit heeft bedacht.”

STRALINGSEFFECTEN In december had het college van b. en w. in een notitie aan de raad aangegeven geen reden te zien voor voor het plaatsen van nieuwe antennes voor 5G specifieke regels op te stellen. Op dit punt volgde het wat dit betreft het standpunt van de GGD Gelderland-Midden over eventuele gezondheidsrisico’s door blootstelling aan elektromagnetische velden. Onderzoeksresultaten van het RIVM en Agentschap Telecom over stralingseffecten, gaven evenmin aanleiding tot zorg, aldus het college. Raadsleden vonden echter dat er nog te weinig zekerheid was en vroegen het college een pas op de plaats te maken als er een vergunning voor zo’n mast zou worden aangevraagd. B. en w. zegden dit toe.

De aanvraag van Vodafone Libertel BV voor een zendmast bij Terschuur, aan de andere kant van de snelweg A1, is echter toch in behandeling genomen. Lokaal Belang heeft de vergunningsaanvraag opgevraagd, en las daarin dat het bedrijf, in samenspraak met de gemeente, heeft bepaald dat concurrent T-Mobile zal ‘sharen’. ,,Ons is verteld dat de antennes die te zijner tijd op de mast geplaatst gaan worden, ook voor 5G gaan worden gebruikt”, aldus fractievoorzitter Mijntje Pluimers. Hiermee is het in behandeling nemen van de aanvraag volgens haar in tegenspraak met de door het college gedane toezegging. 

INFORMATIEAVOND Pluimers wil van het college weten of het klopt dat de mast ook voor 5G gebruikt zou kunnen worden en of het college in staat is de aanvraag af te wijzen. De zinsnede in de aanvraag dat het bedrijf in samenwerking met de gemeente heeft besloten dat T-Mobile de mast zal ‘sharen’, wekt bij Pluimers de indruk dat het college actief betrokken is geweest bij de totstandkoming van de mast. Ze wil hier opheldering over. ,,Hoe is de aanvraag en uw kennelijke actieve betrokkenheid te rijmen met uw gedane toezegging?” Verder wil ze weten of het, gezien het ‘gevoelige onderwerp’, niet goed was geweest om een informatieavond voor omwonenden te houden, ,,zodat zij goed en volledig geïnformeerd waren.” Pluimers vraagt het college dit informatiemoment alsnog te organiseren.

Door Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie