uitsnede
uitsnede Google Earth en Jan van Uffelen

Valleilijn doortrekken naar Apeldoorn - is dat reëel?

29 juli 2020 om 23:32 Verkeer en vervoer Deel je nieuws

Vanavond las ik in deze krant over het unieke idee om de Valleilijn eventueel door te trekken naar Apeldoorn. Nieuwsgierig, maar ook realistisch, ben ik op Google Earth naar de situatie bij station Barneveld-Noord gaan kijken en zet ik een paar opties op papier die volgens mij de enige mogelijkheden zouden kunnen zijn. Eveneens op het internet ontdek ik dat een bocht/boog in de spoorlijn een bochtstraal van minstens 400 meter moet hebben bij snelverkeer en minimaal 190 meter bij treinverkeer tot 40 km. per uur. Nu is deze laatste vereiste m.i. toepasselijk bij een eventuele aftakking op deze plek omdat het een stoptrein betreft die net vertrekt of stopt bij Station Barneveld Noord.

Dus uitgaande van een bochtstraal van 190 m. , en om eventueel onnodig geslinger te voorkomen, zie ik als leek drie opties. Er zou nog een vierde optie te bedenken zijn waarbij al eerder op de huidige lijn een aftakking rechtsom wordt gemaakt, maar dan gaan er meerdere bedrijven en woningen sneuvelen en moet er waarschijnlijk een tweede tunnel worden aangelegd. Ook zou het veel afsnoepen van het toekomstige bedrijventerrein Harselaar Zuid en zou er een woonwijkje geisoleerd komen te liggen.   

Voordat er veel discussies losbarsten zou ik van de ideeëmakers willen weten of mijn opties kloppen, en of ze aanvullingen en correcties behoeven, en of er wellicht andere opties zijn.
Ook zou ik van deskundigen graag vernemen of de genoemde opties überhaupt wel reëel zijn.
Reacties graag naar uffelenjan@gmail.com.

Jan van Uffelen.

 

Overzicht bij Station Barneveld Noord
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie