Columnist Erik Roest.
Columnist Erik Roest. Archieffoto
Column Zevensprong

Volkszanger

19 juli 2020 om 11:30 Opinie

BARNEVELD Bennie Wijnne. Toen ik die naam voor het eerst hoorde, dacht ik van doen te hebben met een volkszanger van het slechtere Nederlandstalige lied. Inmiddels weet ik wel beter. Bennie treedt in oktober toe tot het college van burgemeester en wethouders. Als opvolger van Aart de Kruijf, die de gang naar een plek achter de geraniums zo lang mogelijk wilde uitstellen. De Kruijf, diep in de zestig inmiddels, was bij de vorige verkiezingen officieel al aan zijn pensioen toe, maar hij voelde zich allesbehalve BejAart. Hij heeft zijn afscheid met 2,5 jaar kunnen uitstellen. De Kruijf heeft nog drie maanden de tijd om te bedenken hoe hij zijn vrije tijd gaat invullen. Ik wens hem mooie hobby´s toe.

Bennie Wijnne verschijnt opgeladen aan de start, want deze rekenmeester geniet al enige maanden van een sabbatical. Met Bennie presenteert de SGP een wethouderskandidaat waar we waarschijnlijk veel plezier aan gaan beleven. Veel ervaring, veel kennis ook en -niet onbelangrijk-: gevoel voor humor. Geen bang aangelegde man ook. Toen boze boeren zich vorig jaar in Arnhem meldden, haastte hij zich -als provinciaal politicus- naar buiten om met de demonstranten in gesprek te gaan.

Bennie heeft wel één groot nadeel. Hij is een blanke man van middelbare leeftijd en draagt daarmee niet bij aan de diversiteit van het Barneveldse gemeentebestuur. Het is maar te hopen dat de Black Lives Matter-beweging er niet achter komt.

Ondertussen begint de BLM-club flink wat aftakkingen te krijgen. Een groep verstokte rokers, die zich steeds meer naar de rand van de samenleving gedrukt voelt, heeft met gevoel voor zelfspot 'Black Longs Matter' opgericht. En in Zwartebroek hebben enkele stoere dorpelingen met gevoel voor taal 'Black Trousers Matter' aan het assortiment toegevoegd. Kunnen we alle actiegroepen niet samenvoegen tot een geheel nieuwe beweging: 'All Lives Matter'? 

Het einde is zo langzamerhand zoek lieve mensen. En ik snap het ook wel, want we discrimineren (bijna) allemaal en we worden ook (bijna) allemaal gediscrimineerd. Of je nu oud bent, dik, gehandicapt, allochtoon, (on)gelovig, vluchteling, klein, jong, brildragend en/of homoseksueel, je wordt altijd ergens wel een keer het slachtoffer van mensen die onderscheid maken. 

Het zou overigens wel prettig zijn als de discussie over racisme en discriminatie met iets meer relativeringsvermogen en humor zou worden gevoerd. Luisteren kan ook helpend zijn. Zoals wethouder Didi Dorrestijn vorige week al zei in deze krant: 'Een andere mening is een verrijking, geen bedreiging'. Mijn verhaal met haar vormde de aftrap van mijn jaarlijkse serie Zomergasten. Vanaf volgende week volgen de overige afleveringen. 

Ik ben een bevoorrecht mens. Ik voer boeiende gesprekken met interessante mensen en mag er vervolgens ook nog eens een verhaal over schrijven. En soms volgt er een onverwacht toetje. Toen ik bij wethouder Didi vertrok, volgde nog een enthousiaste begroeting door buurman Evert van Garderen, volleybaldier in hart en nieren. Hem heb ik alvast op mijn lijstje voor volgend jaar gezet. Dan weet je dat vast, Evert.

Erik Roest

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie