Afbeelding
Foto: Bouwbedrijf Van Middendorp

Spectaculaire precisieklus BKV en Van Middendorp

13 juli 2020 om 14:25 Zakelijk

BARNEVELD/WEKEROM Barneveldse Kraanverhuur (BKV) en bouwbedrijf Van Middendorp uit Wekerom hebben in Apeldoorn een spectaculaire klus uitgevoerd. Twee complete leien daken, die anderhalve maand geleden waren verwijderd van de voormalige Koningsschool, zijn eind vorige week teruggeplaatst. Een technisch precisiewerk, de kappen van 35 bij 12 meter wogen elk 28.000 kilo.

,,Omdat dit een monumentaal pand is, was een nieuwe kap geen optie’’, meldt directeur Adriaan van der Zande van Van Middendorp. De Apeldoornse monumentencommissie wilde de oorspronkelijke daken behouden. ,,Er moet zoveel mogelijk worden hergebruikt.’’

LEIEN DAKEN De afgelopen weken werd een extra verdieping gemaakt boven de voormalige leslokalen aan de Loolaan. Daarna werden de leien daken, die voor het hijsen voorzien waren van een stalen onderconstructie, voorzichtig omhoog getakeld en een paar meter hoger teruggezet.

Het gebouw wordt in opdracht van zorgorganisatie Rosorum verbouwd en uitgebreid tot een luxe woonzorgcomplex voor ouderen. Het Wekeromse bouwbedrijf is in april begonnen met sloop- en grondwerk. De ruwbouw moet eind dit jaar zijn afgerond en volgens plan wordt het complex eind volgend jaar in gebruik genomen.

BARNEVELDS TINTJE De Koningsschool, geopend in mei 1852, was een initiatief van koning Willem III, die zich stoorde aan het zeer slechte kwaliteitsniveau van het onderwijs in de omgeving van paleis Het Loo. 

Aan de geschiedenis van de school zit een opvallend Barnevelds tintje. Het eerst hoofd was meester Neelmeyer uit Barneveld, die deze functie volgens de site geheugenvanapeldoorn.nl liefst 41 jaar vervulde. ,,In 1958 werd de school opgeheven, na 106 jaar dienst te hebben gedaan. In het achterblijvende schoolgebouw startte in 1960, met 43 leerlingen uit de wijde omgeving, het eerste cursusjaar van de lagere Bosbouw Technische School. Het gebouw verkeerde echter in erbarmelijke staat, zodat het, na plaatsing van tijdelijke noodlokalen, werd afgebroken en in 1970 vervangen door een nieuw schoolgebouw. In 1990 ging de BTS over op Opleidingscentrum 't Vanck, dat op diens beurt in 1997 opging in Helicon-opleidingen’’, is te lezen op de website.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie