Lukas Scheijgrond (links, CU), Frank van der Lubbe (midden, Pro'98) en Daan de Vries (CDA) in debat met Mijntje Pluimers (LB).
Lukas Scheijgrond (links, CU), Frank van der Lubbe (midden, Pro'98) en Daan de Vries (CDA) in debat met Mijntje Pluimers (LB). Wouter van Dijk

Opinie: 'Sfeer van verdachtmakingen in Barneveldse politiek'

12 juli 2020 om 07:00 Politiek

De collega’s van Lokaal Belang en in mindere mate VVD hebben de laatste weken enkele malen hun zorgen geuit over de Barneveldse democratie. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de democratie goed functioneert. Inwoners moeten goed vertegenwoordigd worden en ze moeten bij inhoudelijke onderwerpen ruim de mogelijkheid krijgen om hun stem te laten horen voordat er besluiten genomen worden. Het is daarom belangrijk dat raadsfracties goed duidelijk maken waarom ze bepaalde voorstellen doen en besluiten nemen.

Als ChristenUnie geven we hier vorm aan door met inwoners en organisaties die ons benaderen in gesprek te gaan. We luisteren naar de noden die er zijn, wegen die mee bij de besluiten die we nemen en we geven ook eerlijk aan welke andere overwegingen invloed hebben op die besluiten. De afwegingen onderbouwen we in het openbaar en de besluiten vallen vanzelfsprekendook in het openbaar.

NIET ALLES OPENBAAR Dat betekent niet dat alles wat besproken wordt, in het openbaar gebeurt. De gesprekken die we met inwoners hebben, of een mail met vragen aan de ambtenaren zijn niet zichtbaar voor het publiek. En soms spreken we ook met andere politici over de inhoud. Heel duidelijk gebeurt dit tijdens coalitie-onderhandelingen, maar ook op andere momenten kan dat gebeuren, zowel met politici uit de coalitie als met die uit de oppositie.

MAILEN Het bevreemdde ons dat LB met veel bombarie naar buiten bracht dat de partij zich zorgen maakt over de democratie, omdat een agendapunt, met steun van de meerderheid, op een ander moment is geagendeerd dan dat zij wilden. Blijkbaar is een besluit alleen democratisch als het in lijn is met de wensen van LB. Ook vreemd is de motie die LB samen met VVD heeft ingediend om te voorkomen dat er een sessie komt waarin raadsleden samen vragen kunnen stellen over de begroting. Dat raadsleden dit individueel doen door te bellen of te mailen met ambtenaren vinden de partijen prima, maar dat ze dit doen in een gezamenlijk gesprek is volgens de partijen niet democratisch. Als ChristenUnie kijken we hier anders naar. Het is onze verantwoordelijkheid om ons goed te verdiepen in de materie, zodat we besluiten nemen die zo goed mogelijk zijn voor de samenleving. Juist in een gesprek kan je doorvragen op thema’s en kunnen de vragen van anderen je ook aan het denken zetten. Wij vinden dat belangrijk, maar Mijntje Pluimers stelde dat ze hier principieel op tegen is.

INFORMATIE INWINNEN En daar wringt de schoen. Twee partijen willen ons dwingen om onszelf minder goed te laten voorbereiden op het debat over de begroting, omdat dat democratischer zou zijn. Het gaat bij dat gesprek alleen om informatie inwinnen, niet om het maken van afwegingen. Maar toch kan dat niet volgens deze twee partijen.

MINDER COALITIE-OVERLEG De verdachtmaking is helemaal opmerkelijk als je het verschil ziet tussen de wijze waarop deze coalitie omgaat met de oppositie. Tot 2018 was de VVD coalitiepartij. In die tijd bestond de fractie nog grotendeels uit mensen die nu bij LB horen: Mijntje Pluimers, Jan-Willem van den Born en Gonda Lenters. Achter de schermen werd er geregeld binnen de coalitie gesproken over het te voeren beleid. Eén van de verbeteringen die direct is doorgevoerd nadat VVD/LB de coalitie had verlaten is dat er veel minder coalitie-overleg is en dat de oppositie juist meer ruimte krijgt. Dat is om het democratisch proces te verbeteren. Het is opmerkelijk dat Pluimers principieel tegen het gezamenlijk inwinnen van informatie is, maar dat ze geen enkele moeite heeft met plannenmakerij achter de schermen.

VERSTANDIG Als ChristenUnie maken we ons ook zorgen over de democratie. Ten eerste omdat er steeds meer een sfeer binnen de Barneveldse politiek komt waarbij politici verdacht gemaakt worden. Dit helpt niet om samen te komen tot oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met deze werkwijze dwingt Lokaal Belang ons ertoe om ons te focussen op vermeende incidenten van het nu. Dat haalt de focus weg van de langetermijnoplossingen voor problemen die onze aandacht verdienen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de maatschappelijke problemen die mensen, bedrijven en organisaties ervaren vanwege de coronacrisis, maar ook de besluitvorming die nodig is om op verantwoorde wijze vorm te geven aan de energietransitie. Als we ons als Barneveldse politici samen op de maatschappelijke problemen kunnen focussen, naar de argumenten van de inwoners en van elkaar luisteren en dan zo verstandig mogelijke besluiten nemen dan wordt de democratie pas echt gediend.

Lukas Scheijgrond, fractievoorzitter ChristenUnie Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie