Afbeelding
Ted Walker

Black Lives Matter-demonstratie in Ede rustig verlopen

11 juli 2020 om 13:40 Maatschappelijk

EDE De Black Lives Matter-demonstratie op de Ginkelse Heide in Ede is zaterdag op rustige wijze verlopen. De organisatie, Black Lives Matter Ede, had ook opgeroepen om ,,solidariteit te tonen, in vrede aan te sluiten en een luisterend oor en een open hart te bieden."

Wereldwijd zijn protesten en demonstraties gaande tegen racisme en discriminatie. De aanleiding is de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. ,,Gelijke kansen voor iedereen is van groot belang voor de toekomst van ons land en van Ede. Alleen samen kunnen we het probleem van racisme en discriminatie oplossen. Daarbij verwachten wij ook concrete maatregelen van onze volksvertegenwoordigers, ter bestrijding van discriminatie en racisme die ten goede komen en inclusief zijn voor onze gehele samenleving", aldus de organisatie.

Sprekers met verschillende achtergronden deelden een stukje van hun leven in de vorm van verhalen, speeches en gedichten rondom racisme en discriminatie. Deelnemers waren verplicht een mondmasker te dragen en de 1,5 meter afstandregel na te leven. Zogenaamde 'field-stewards' waren aanwezig om de veiligheid te waarborgen.

Niet iedereen is blij met het feit dat de Airborne herdenking op de Ginkelse heide dit jaar niet doorgaat en de aangekondigde demonstratie op deze locatie daarentegen wel. De gemeente Ede wijst er op dat het bij de Airborne herdenking gaat om een evenement en dat daar landelijke richtlijnen voor gelden. ,,Daar komen bovendien vele tienduizenden mensen op af, er moeten lang voor het evenement plaatsvindt allerlei vergunningen voor worden afgegeven en er zijn praktische bezwaren.”

Een van de demonstranten was Annika. Tijdens de demonstratie gaf ze een speech: ,,Natuurlijk had ik liever niet op dat podium gestaan en wilde ik dat dit allemaal niet nodig was geweest, maar dat is een utopie. Ik hoop dat er nu een kettingreactie gaat komen. Het is namelijk allemaal leuk en aardig zo'n dag, maar er moet structureel iets gaan veranderen.''

Ook Tahir was aanwezig op de Ginkelse Heide. Hij legt het belang van de demonstratie uit: ,,Ik ben in Nederland geboren, maar omdat ik een migratieachtergrond heb krijg ik toch een andere behandeling dan andere Nederlanders. Dat is in mijn ogen geen gelijkheid, dus daar staan we hier vandaag voor.''

De 18-jarige Tida gaf ook een speech: ,,Het draait mij er eigenlijk om dat er ook in Ede veel racistische voorvallen zijn, waar mensen gewoon geen weet van hebben. Ik wil aan die mensen duidelijk maken, dat onwetendheid niet betekent dat het er geen racisme is. Mensen moeten heb probleem serieus gaan nemen en zich uitspreken. Racisme doet pijnt, en moet de wereld uit.''

Vanwege de demonstratie heeft de gemeente een tijdelijke snelheidsbeperkende maatregel in het leven geroepen voor de N224.

Bron video: Ted Walker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Demonstrante Tida tijdens haar speech.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Demonstrant Nonye tijdens zijn speech.
Afbeelding
Demonstrante Annika Linger tijdens haar speech.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie