Afbeelding
Wouter van Dijk

Barnevelds molenverzet verhardt

25 juni 2020 om 00:29 Politiek

BARNEVELD Het verzet onder Barnevelders tegen de komst van windmolens - waar dan ook in de gemeente - verhardt met de dag. Met inmiddels vier actiecomités en duizenden protesthandtekeningen, wordt de stem uit het ´Nee-kamp´ steeds pregnanter. Ondertussen wordt de inhoudelijke discussie vooruitgeschoven.

Wouter van Dijk

Dat bleek woensdagavond eens te meer aan het begin en tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving. Om leden van de verschillende actiegroepen tegen turbines de kans te geven de vergadering in coronatijd bij te wonen, werd bij kasteel De Schaffelaar een groot scherm opgehangen waar de vergadering live te volgen was. Zo´n zeventig belangstellenden vonden daar een plek. De ingerichte ´sublocatie´ op een paar honderd meter afstand van het raadhuis, belette een groep van een tiental boeren op klompen uit de omgeving van ´Terbroek´ niet om alsnog bij het gemeentehuis verhaal te halen en er hun trekkers, maishakselaars en giertanken te parkeren. Na afloop van de vergadering stoomden enkelen van hen naar ´boven´ om in de vergaderzaal een dreigement te uiten richting de politiek. ,,We gaan nu weg, maar als we de volgende keer terug moeten komen omdat de windmolens er toch komen, dan staat er nog wat te gebeuren'', aldus de zegsman van de actiegroep.

HANDTEKENINGEN Tijdens de vergadering zelf ging het er wat rustiger aan toe, maar zeker even duidelijk, wat betreft de hier en daar zeer stevige stellingname van de actiegroepen. Eerder al werd duidelijk dat er, na het actiecomité dat streed tegen windmolens bij Zeumeren, nu groepen zijn tegen windmolens in Barneveld-west (De Glind, Achterveld en omgeving), in ´Terbroek´ (Terschuur, Zwartebroek en Appel) en in de omgeving Kootwijkerbroek-Stroe. De woordvoerders overhandigden hun handtekeningenlijsten (830 uit Barneveld-west, 1500 uit Terbroek en 215 uit Kootwijkerbroek-Stroe (,,maar onze actie loopt nog'', aldus Nanda Beumer van die laatste actiegroep.)

Pascal Looij, van actiegroep Barneveld-west: ,,Dit is een keihard 'nee' tegen het windbeleid van de gemeente Barneveld. Het is ons al lang duidelijk dat windmolens onder meer geluidhinder, milieuoverlast en gezondheidsklachten veroorzaken, maar Barneveld gaat er in vliegende vaart en met tunnelvisie mee door.'' Richting de commissieleden: ,,Nu heb je nog de kans te luisteren naar je inwoners.'' Marco van de Veen, van de actiegroep Terbroek: ,,We laten ons prachtige landschap niet kapot maken door vier van die grote apparaten ter hoogte van de Euromast.'' Beumer: ,,Bij ons is 99 procent tegen windmolens op het land. We laten ons niet meer meenemen door de groene gekte.'' Later op de avond deed ook Hans Fortman namens het actiecomité Voorthuizen een duit in het zakje, door het eerder doorlopen proces rondom de locatie Zeumeren samen te vatten en te kwalificeren met woorden als schijndemocratie en het ontbreken van visie. ,,Barneveld rent willens en wetens met oogkleppen op richting het ravijn, schadelijke effecten van windmolens worden totaal genegeerd.'' Onderwijl zette hij tijdens zijn betoog een speakertje aan met windmolengeluid. ,,Zoek het maar uit met jullie energie-transitie, zolang er maar geen windmolens komen'', besloot hij.

IN GESPREK BLIJVEN Wethouder Didi Dorrestijn kon niet anders dan de actievoerders van de drie comités die nu handtekeningen en petities aanboden, te bedanken voor hun inbreng en hun betrokkenheid. ,,Ik luister en wil constructief met jullie in gesprek blijven'', aldus de wethouder. Wel gaf ze meteen die avond mee dat Barneveld voor een enorm energievraagstuk staat, dat keuzes maken lastig is en dat bij elke keuze draagvlak een onderwerp van gesprek zal zijn. De meeste raadsleden bleven in reactie op het rumoer vanuit het anti-molenkamp nog wat op de vlakte. ,,Het is nu niet het moment om in discussie te gaan'', zei bijvoorbeeld Henry Buitenhuis (ChristenUnie). ,,We hebben inderdaad een groot energievraagstuk waarop antwoorden niet gemakkelijk te vinden zijn.'' Wout Hazeleger (SGP): ,,Een manier vinden om duurzame energie op te wekken zónder weerstand en met volledige draagvlak, zal erg lastig zijn.'' Ongeveer in dezelfde bewoordingen sprak ook Martin Lentink (Pro'98): ,,In die energievraagstuk moeten we een heleboel moeilijke keuzes maken, die allemaal zo hun eigen voor- en nadelen hebben.'' Shane Lasscher (Burger Initiatief), ietwat formeel: ,,We hebben goed geluisterd en nemen dit mee in de latere bepaling van ons standpunt.'' 

RESPECTLOOS Voor Mijntje Pluimers (Lokaal Belang) was de roep van de actievoerders juist koren op de molen. ,,We zien dat de actiegroepen zich nu verenigen, allemaal met één belang: het beschermen van onze landschap.'' Het stak haar dat de inhoudelijke discussie in de recent door een meerderheid van partijen in de agendacommissie is doorgeschoven naar september, terwijl het al officieel deel uitmaakte van de agenda. ,,Ondemocratisch en respectloos'', aldus Pluimers. ,,Het lijkt wel of men bang is voor de kritische inwoners.'' Ook oppositiepartij VVD vond dit een vreemde gang van zaken. ,,Jammer en onterecht om dit nu door te schuiven'', aldus Theo Bos (VVD). De coalitiepartijen sloten echter de rijen. Lentink: ,,Het is juist wél democratisch, want bij meerderheid besloten. Op basis van het eerdere milieu-effectrapport zijn aanbevelingen gedaan die het college van b. en w. nu volledig opvolgt. De onderzoeken die daarvoor nodig zijn, lopen nog en zijn belangrijk om mee te nemen in de discussie. Daaróm zien we nu nut noch urgentie om dit onderwerp te bespreken. Maak hier nou geen theater van.''

De discussie over windmolens vormde woensdagavond een opwarmertje voor het tweede onderwerp van die avond: kernenergie. ,,Als alternatief voor windturbines'', aldus gepensioneerd chemisch technoloog Ap Cloosterman.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie