Afbeelding
Hypotheek oversluiten

Dit zijn de voordelen van het oversluiten van een hypotheek

2 juli 2020 om 16:21 Partnercontent

Ben je momenteel de trotse bezitter van een woning in Barneveld? In dat geval is de kans groot, dat je hier nog even blijft hangen. Barneveld heeft tal van prachtige plekken te bieden en vormt een fijne uitvalsbasis richting Amersfoort, Arnhem en Utrecht. Toch kan het verstandig zijn, om af en toe naar een nieuwe hypotheek te kijken. Mogelijk is de hypotheekrente sterk gedaald, of zijn de hypotheekvoorwaarden aantrekkelijker geworden. In deze situaties levert een hypotheek oversluiten je mogelijk voordelen op. In dit artikel zetten we de belangrijkste potentiële voordelen voor je op een rijtje.

Werkwijze bij een hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten komt erop neer, dat een lopende hypotheek versneld wordt afgelost door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe hypotheek af te sluiten bij dezelfde kredietverstrekker, of om over te stappen naar een andere partij. Dit klinkt makkelijker dan het in de praktijk vaak is. Zo moet er een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld bij de notaris en zal je over de lopende hypotheek een boete moeten betalen. Er zitten vaak immers restricties aan het percentage van de hypotheek, wat jaarlijks boetevrij versneld kan worden afgelost. De kredietverstrekker loopt rente mis, wanneer je de hypotheek sneller aflost dan gepland was.

Lagere maandlasten door een hypotheek oversluiten

De voornaamste reden om een hypotheek oversluiten te overwegen, is de besparing op je maandlasten. Het is van verschillende factoren afhankelijk, hoe groot deze besparing is. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen je huidige hypotheekrente en de aangeboden rente bij een nieuwe kredietverstrekker, de boeterente die betaald moet worden en het percentage van de hypotheeksom die je versneld aflost. De boeterente berekenen kan best lastig zijn. Laat je daarom adviseren door een hypotheekadviseur. Deze adviseur kan ook voor je berekenen welke besparing een hypotheek oversluiten je oplevert. Zo zie je al snel of een hypotheek oversluiten voor jou interessant is.

Profiteer van gunstige voorwaarden

Eerder in dit artikel las je al, dat een hypotheek oversluiten een positieve invloed kan hebben op de voorwaarden van een hypotheek. In deze voorwaarden is onder meer opgenomen, welk percentage van de hoofdsom jaarlijks versneld kan worden afgelost zonder een boete te hoeven betalen. Mogelijk is dit percentage hoger na het oversluiten van je lopende hypotheek. Handig, wanneer je verwacht dat je de komende jaren meer geld overhoudt of bijvoorbeeld een erfenis krijgt uitgekeerd. Ook voor de voorwaarden kan een hypotheekadviseur je adviseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie