Afbeelding
Hemingway

Daarom staat er een beeld van Hemingway in het Zuid Spaanse Ronda

2 juli 2020 om 16:11 Partnercontent

Ga je naar het Zuid Spaanse Ronda op vakantie, grote kans dat je dan door een straat wandelt die naar de schrijver en journalist Hemingway is vernoemd. Er staat eveneens een beeld van hem in deze stad. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke 20e eeuwse schrijvers. Maar er is meer. Hemingway schreef in Ronda: For Whom the Bell Tolls. Samen met  het boek The Old Man and the Sea, een van zijn meesterwerken. Die laatste is van 1952. Waarom speelt Hemingway dan nog altijd zo’n grote rol? 

Hij hield van drank en vrouwen
Behalve dat hij volgens velen een geweldig schrijver was en hij onder andere de Pullitzerprijs voor de literatuur én de Nobelprijs voor de literatuur ontving, speelde ook zijn levenswijze een grote rol. Hij vierde het leven als een ware bohemien, met veel drank en vrouwen. Samen spreekt dat tot op de dag van vandaag bij veel mensen tot de verbeelding. Hij was -zo wordt verteld- een avonturier, schreef boeken en verhalen en werkte eveneens als oorlogscorrespondent. Daarnaast was hij een wereldreiziger die zowel in Amerika als Frankrijk (Parijs), op Cuba in het Spaanse Ronda woonde. En overal had hij vrouwen en dronk hij veel.

In de jaren twintig gaat hij echt schrijven
Hij werd in 1899 geboren in Illinois, een voorstad van Chicago. Zijn eerste journalistieke producties waren die voor de schoolkrant. In tegenstelling tot wat zijn vader graag wenste, dat hij dokter zou worden, koos Ernest voor de journalistiek. In de eerste wereldoorlog heeft hij kort als ambulancechauffeur gediend, raakte in Italië aan een been gewond tijdens een granaataanval en moest in het militaire hospitaal herstellen. Na de oorlog werkte hij als buitenlands correspondent voor de Toronto Star, gezeten in Parijs. In de jaren twintig ging hij gedichten publiceren en korte verhalen. Met The Sun Also Rises, zijn eerste roman, werd hij schrijver.

Ongelukken en depressies velden Hemingway
Hij heeft meerdere huwelijken gehad. De pijn die de scheidingen van deze vrouwen met zich meebracht en de zelfmoord van zijn vader, leidden tot depressies en nog meer drankgebruik. Van een wijnklimaatkast inbouw was in die tijd geen sprake. Hemingway dronk in beginsel vooral in kroegen en achter zijn bureau. Het deed hem zowel lichamelijk als geestelijk niet goed en een ernstig auto-ongeluk, longontsteking, verschillende vliegtuigongelukken en een brand tekenden hem voorgoed. Hij had constant pijn en het verergerde zijn depressies. Op zijn zestigste is hij er slecht aan toe. Op 2 juli 1961 pleegt hij zelfmoord. 

Michael Palin trad in zijn voetsporen
Bijzonder is het contrast tussen zijn sobere schrijfstijl en extravagante levensstijl. Daar is veel over gepubliceerd en zijn boeken worden nog altijd gelezen. Sommige titels zijn verfilmd. Wil je meer over deze interessante schrijver weten, neem dat het boek van de bekende Engelse acteur, komiek, schrijver en reiziger Michael Palin mee op reis in je Eastpak rugzak, getiteld: in het spoor van Hemingway. Dat laat nog veel meer zien van de man die boeken schreef die tot op de dag van vandaag gewaardeerd word

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie