Afbeelding
Overhemd

Van katoen tot overhemd

2 juli 2020 om 16:08 Partnercontent

Wanneer gebruik je katoen?
De kans dat je regelmatig katoen draagt is om en nabij 100%. Je droogt je er bijvoorbeeld mee af of slaapt eronder. Ongeveer 23 miljard kilo wordt er per jaar van verbouwd. Het is dan ook de meest gebruikte stof ter wereld. Dat is 3,5 kilo per persoon op aarde. Overhemden die tegenwoordig geproduceerd worden, zijn over het algemeen gemaakt met katoen van erg hoge kwaliteit en de beste wevingen. Hoe wordt katoen verwerkt tot een shirt? Wat is nou hoge kwaliteit en hoe wordt katoen verwerkt? Interessant? Lees snel verder!

         Van een bloem tot een shirt: Oogst ? Weving ? productie ? overhemd.

De definitie van katoen
Katoen is een zacht weefsel die uit de vezels van een katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om textiel van te maken. Katoen wordt dus vanuit de bloem helemaal verwerkt tot uiteindelijk een shirt of overhemd.

De historie van katoen
Vandaag de dag wordt katoen overal ter wereld geproduceerd en worden katoensoorten gebruikt die speciaal gekweekt zijn zodat elke plant meer opbrengt. Let op, vroeger waren dit inderdaad alleen nog maar doeken. De uitvinding van Richard Arkwright genaamd “de spinmachine ” maakte het weven van katoen zo gemakkelijk dat het in massaproductie genomen kon worden.Tegenwoordig worden er de mooiste creaties mee gemaakt en is katoen een van de meest gebruikte stoffen ter wereld. Katoen wordt inmiddels al duizenden jaren gebruikt om de beste doeken te creëren.

Het begon allemaal in India ongeveer 5000 jaar geleden. De Griekse historicus Herodotus schreef toen al: “Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen.”

De Indische industrie ging ten onder door een ontdekking van de Britse revolutie. 

Hoe herken je hoge kwaliteit katoen
Wat is nou een hoge kwaliteit katoen en hoe herken je deze? Om een hoge kwaliteit katoen te herkennen, dien je op het volgende te letten:
Wat voor soort katoen wordt hier gebruikt?

 Er zijn drie soorten katoen:

Amerikaans katoen, ofwel PIMA katoen. Het is samen met de Egyptische en de Sea Island één van de hoogste kwaliteiten katoen ter wereld. PIMA katoen wordt verbouwd in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De naam komt uit de indianenstam genaamd PIMA indianen, die geholpen hebben dit te verbouwen op een boerderij in Arizona. Dit soort katoen legt zijn focus erg op duurzaamheid, en blijft dus lang goed. 

Sea Island katoen: Sea Island is één van de oudste katoensoorten ter wereld. Deze soort is zo zeldzaam dat alleen de overhemden van de hoogste klassen gemaakt zijn met deze soort. De productie hiervan is goed voor maar 0,0004% wereldwijd. Dit soort katoen wordt voornamelijk gemaakt rondom de Caribische eilanden. Het katoen wordt met de hand geplukt en wordt vervolgens ontdaan van vuil.

Egyptisch katoen: Dit katoen wordt aan de rand van de Nijl geproduceerd omdat hier een constante waterstroom liep. Egyptisch katoen staat garant voor een hoge kwaliteit en is ook een van de bekendste soorten. Het staat bekend als zacht, robuust en superieur. Egypte werd vroeger ook wel “een geschenk van de Nijl” genoemd. 

Is er dan ook slecht katoen?
De verwerking van het katoen bepaalt hoe hoog de kwaliteit ligt. Slecht katoen bestaat tegenwoordig eigenlijk niet meer. Het ligt vooral aan de manier hoe deze verwerkt wordt. Hoe zijn de garen gesponnen? Hoe lang en hoe sterk zijn de vezels na verwerking? Er is enkel verschil in hoeveel water een katoensoort opneemt en hoe zacht de stof ervan wordt.

Hoe wordt katoen verwerkt?
Er zijn meerdere wevingen van katoen. De belangrijkste drie zijn de Popeline, Twill en Oxford. Popeline is een stof uit gelijkmatige, fijne, stevige garen in platbinding geweven. Deze wordt erg vaak gebruikt en geeft door de dikkere garen de typerende streepjes look. Het is een stuk fijner geweven dan de ‘normale’ wevingen. Popeline wordt ook veel gebruikt bij zijde of wol. Twill (ook wel keperbinding genoemd) is een weving die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld spijkerstof. Vaak is een twillweving gemakkelijk te herkennen aan het patroon. Het patroon van een twill is namelijk een soort raster. De garen gaan onder en boven elkaar langs waardoor er een raster van draden ontstaat. Hier zijn ontzettend veel variaties op. Als je bijvoorbeeld een tapijt koopt met veel figuren erin is dit altijd een twill weving. Dit omdat de plek waar de garen in steken gemakkelijk afgewisseld kan worden. Tot slot lijkt Oxford een beetje op de twillweving maar in dit geval zijn de garen alleen recht op elkaar geweven. Het heeft hetzelfde patroon maar er zijn bijna geen variaties op mogelijk. Ook worden bij de Oxford dikkere garen gebruikt en zijn het vaak twee draden die elkaar kruisen in plaats van één. Het merk Eterna  heeft veel overhemden met een oxford weving.  

Hoe gevoelig is katoen voor invloeden van buitenaf
In 2009 was het aandeel gemodificeerd katoen al tot 95% uitgegroeid. Inmiddels is de oorspronkelijke variant verboden. Katoen is erg gevoelig voor parasieten. Vroeger hebben meerdere plagen de katoenteelt volledig verpest. Echter is het verboden om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarom is genetisch gemodificeerd katoen ontwikkeld. In dit katoen is een gen gebouwd dat zorgt voor de aanmaak van Bt toxine. Dit zorgt ervoor dat de buikwand van insecten wordt aangetast waardoor ze het katoen niet meer aantasten. Deze wordt wereldwijd verbouwd. Bij gemodificeerd katoen hoeven 80% minder chemische middelen gebruikt te worden. In Australië is de teelt van genetisch gemodificeerd katoen uitgegroeid tot een ramp. Er ontstond een kruisbestuiving met andere soorten katoen, wat verschillende rechtszaken opleverde. De introductie van een tweede soort gemanipuleerd katoen had meer Succes (2009). Hierdoor wordt het nu zo ontzettend veel afgenomen en is katoen een van de belangrijkste stoffen ter wereld.

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in een overhemd van Egyptische of Amerikaanse luxe katoen? Kijk dan eens op overhemden.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie