Afbeelding
Geregistreerd partnerschap

Kun je samen naar ieder land emigreren met een geregistreerd partnerschap?

2 juli 2020 om 16:01 Partnercontent

Dat kan niet altijd zomaar. In sommige gevallen moet je echt aantonen dat je een aantoonbaar duurzame relatie hebt. Welke Europese landen dat zijn, noemen we hier. 

Een geregistreerd partnerschap is nog altijd een laagdrempelige manier om samen verder door het leven te gaan met een goede juridische en financiële basis onder de relatie. De geregistreerd partnerschap kosten liggen tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris en het wel of niet uitgaan van een standaardcontract. Daarna ligt de wereld aan jullie voeten. 

Misschien wel letterlijk want programma als Ik Vertrek en Floortje naar het einde van de wereld zijn inspiratiebronnen voor wie het plan heeft in het buitenland te gaan wonen. Als je dat samen met een partner wilt en je bent niet getrouwd vraagt dat om nogal wat geregel. Een geregistreerd partnerschap staat in ons land vrijwel gelijk aan trouwen. Dat is echter niet in ieder land zo. 

In deze landen wordt geregistreerd partnerschap niet erkend
Vooral de inhoud, de rechten en de plichten van de partners, bij een geregistreerd partnerschap verschilt nogal per land. Zo wordt een geregistreerd partnerschap niet erkend in de Europese landen zoals Polen, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Bulgarije. Dat betekent niet dat je je er niet met je partner mag vestigen, maar het heeft onder andere gevolgen voor het erfrecht. 

In deze landen wordt de relatie beschouwd als een aantoonbare duurzame relatie. De partner van degene die bijvoorbeeld in het land gaat werken, krijgt dankzij die duurzame relatie toegang en mag zich er vestigen. Het betekent in veel gevallen ook dat het geregistreerd partnerschap ontbinden, meteen een einde maakt aan die duurzame relatie en de partner die in het land geen werk heeft, terug naar Nederland moet. 

Buiten Europa gelden weer andere regels. Laat je daar goed over informeren mocht je echt willen emigreren, zonder dat je getrouwd bent. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie