Afbeelding
CRISTIAN SCHRIK

Viaduct bij Veghel vernoemd naar omgekomen Barneveldse straaljagerpiloot

22 juni 2020 om 14:21 Maatschappelijk

BARNEVELD/VEGHEL Een viaduct over snelweg A50 ter hoogte van Veghel (Noord-Brabant) is woensdag vernoemd naar kapitein-vlieger Michael Donkervoort uit Barneveld. Dat meldt de Commandant der Strijdkrachten. Donkervoort verongelukte in augustus 2006 tijdens in missie in Uruzgan, Afghanistan.

Wouter van Dijk

Met het plaatsen van reflecterende borden aan de zijkant van het viaduct, is de benoeming vanaf nu een feit. Eind april maakte Rijkswaterstaat al bekend dat een viaduct naar Donkervoort vernoemd zou worden, maar toen was nog niet duidelijk welk viaduct en wanneer dit zou gebeuren.

Ook twee andere viaducten dragen sinds woensdag de naam van omgekomen militairen: eerste luitenant Tom Krist (een viaduct over de A65 vlakbij Tilburg) en korporaal Kevin van de Rijdt (een viaduct over de A58, ook vlakbij Tilburg). 

Donkervoort, een F16-piloot, verongelukte in 2006 op 29-jarige leeftijd, tijdens de militaire missie in Afghanistan. Hij was vertrokken van een vliegbasis in Kabul om in Uruzgan grondtroepen te hulp te schieten. De exacte toedracht van het ongeval is nooit vastgesteld. Hij was de derde Nederlandse militair die tijdens deze missie in Uruzgan omkwam.

De komende tijd zullen meer vernoemingen van viaducten en bruggen volgen, in overleg met nabestaanden, gemeenten en krijgsmachtonderdelen. Het vernoemen van bruggen en viaducten naar Nederlandse omgekomen militairen is een initiatief van het Nederlandse Veteranen Platform. De commandant der strijdkrachten: ,,Het is goed dat de omgekomen collega’s en veteranen in het algemeen meer aandacht krijgen. Zij verdienen dat. De omgekomen militairen die nu en de komende jaren een vernoeming krijgen, streden voor de vrijheid van anderen en van die van ons. Deze vernoemingen zijn onze zichtbare erkenning en waardering, ook richting de families.''

Het was de bedoeling dat bij de onthulling van de namen van de viaducten een ceremonie gehouden zou worden, in aanwezigheid van families en genodigden. Vanwege het coronavirus is dat uitgesteld voor een later moment.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie