Afbeelding
Alarmsysteem

Rustig op vakantie zonder zorgen

2 juli 2020 om 15:52 Partnercontent

Zon, zee, strand … De koffers zijn gepakt, iedereen staat klaar en de airport taxi service komt jullie over vijf minuten ophalen. Dat wordt genieten! Maar heb ik alles thuis netjes achtergelaten? Moet ik de gordijnen open of juist dicht houden? En de lampen uit om energie te besparen, of juist aan om de woning bewoond te doen lijken? Weet je, ik blijf gewoon thuis, de stress begint al voor ik de voordeur uit ben! Deze zomer, winter, lente of herfst ga jij rustig op vakantie zonder zorgen door jouw huis slim te maken!

Jouw huis gaat naar school
We kunnen net doen alsof je met een smart home in één klap van alle zorgen in én buiten de woning af bent, maar dat is helaas niet zo. Om in een smart home te wonen zul je eerst jouw huis een lesje moeten leren. Zo ‘smart’ zijn de meeste apparaten niet. Een koelkast die je vertelt dat de melk op is. Heel handig, maar die koelkast springt niet even op de fiets om een pak melk voor je te halen. Bij huisautomatisering wordt het automatische deel nog regelmatig vergeten, terwijl dit juist het voornaamste deel is van huisbeveiliging tijdens jouw afwezigheid. Dus koop niet een dag voor je op reis gaat een hele berg smart home apparaten, begin ruim van tevoren en leer jouw huis een lesje.

Begin met de juiste middelen
Een goede student kan niet zonder lesmateriaal, dat geldt ook voor jouw (bijna) slimme woning. Waarschijnlijk beschik je al over draadloos internet in huis, via een router van de provider of een eigen router. Bij een smart home inrichten kan een centrale hub zoals de TaHoma van Somfy veel voordeel bieden. Daar koppel je alle slimme apparaten aan zoals elektrische gordijnen, alarmsystemen, garagedeuren en andere zaken. De TaHoma is overigens niet beperkt tot Somfy apparaten; Philips Hue lampen, Sonos luidsprekers of een Honeywell thermostaat kun je allemaal aan dezelfde bridge koppelen. Er zijn uitzonderingen, controleer dus altijd vooraf of het gewenste slimme apparaat gebruik maakt van standaard protocollen.

Zelflerende functies
Laten we verdergaan met de thermostaat. Handmatig de verwarming hoger zetten wanneer je thuis komt, en lager wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, is een hopeloos verouderd systeem. De thermostaat weet namelijk al welke temperatuur het is, dan hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn om te bepalen wanneer welke temperatuur gewenst is. Wanneer de bewoners thuis zijn moet het behaaglijk warm aanvoelen, wanneer ze van huis zijn mag de temperatuur omlaag. In de avond koeler, in de ochtend warmer. Dat is geen hogere wiskunde, de thermostaat moet wel even op weg worden geholpen. Je mag uiteraard ook met een app op je smartphone zelf de verwarming omlaag zetten, maar we gaan voor een slimme woning!

Huisautomatisering
Veruit de meeste smart home apparaten zijn niet zelflerend, maar wel zelfstandig. Denk aan lampen die inschakelen wanneer het donker wordt. Dit kan met een timer of met een lichtsensor. De tweede optie is nauwkeuriger en werkt ook wanneer het betrekt in de middag. Dit geldt eveneens voor elektrische raamdecoratie. De gordijnen openen bij licht, en sluiten wanneer het donker wordt. Dat is prachtig wanneer je thuis bent, en veilig wanneer je op vakantie bent. Zo is er zelfs een windmeter die jouw zonnescherm automatisch kan inklappen als het te hard waait. Deze optelsom van automatische handelingen maakt de woning meer zelfstandig, en daarmee ook een stuk veiliger. Zowel wanneer je thuis bent of op reis.

Alarm slaan
Hoewel het heel interessant is dat een alarmsysteem je overal ter wereld kan vertellen wanneer er een inbreker voor de deur staat, heeft dat weinig zin als je verder geen actie kunt ondernemen. In een smart home netwerk blijven mensen van belang. Laat notificaties van je IP camera of alarmsysteem naar de buren sturen, naar vrienden of familie in de buurt. Wanneer er onraad is nemen ze een kijkje, en jij doet hetzelfde wanneer zij op vakantie zijn. Je kunt nog een stap verder gaan, door bijvoorbeeld een deurbel camera te installeren. Je wist misschien al dat deurbel camera’s je laten zien wie er aan de deur staat voor je de deur open doet, wellicht wist je niet dat een IP deurbel camera ook buiten de woning werkt. Wanneer er iemand aanbelt kun je deze persoon zien, horen én te woord staan via internet. Waar je ook bent, zolang je maar beschikt over de app en internet. Dan lijkt het net alsof je thuis op het toilet zit, en even de deur niet kunt openen. Mogelijke inbrekers gaan op de loop, verkopers wimpel je af en de postbezorger kun je verzoeken om het pakje bij de buren af te geven.

Laat jouw woning slim achter en ga voortaan op vakantie zonder zorgen. Net als in de film “Home Alone”, waarbij ditmaal het huis zelfstandig achter zal blijven!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie