Afbeelding
Persoonlijke uitgaven

3 stappen om beter inzicht in je persoonlijke uitgaven te krijgen

2 juli 2020 om 15:51 Partnercontent

Zeker in de decembermaand is het vaak wat lastiger rondkomen. We hebben extra uitgaven door cadeaus en diners voor de feestdagen. Een nieuwe outfit hier en het perfecte kerstgeschenk voor een geliefde daar, de verleidingen liggen overal en het is vaak lastig de portemonnee dicht te houden en de creditcard in de zak, om in plaats daarvan wat meer spaargeld opzij te zetten.

Het echter is goed om te allen tijde een financiële buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven en beter te weten waar jouw geld naartoe gaat.

Wil jij in het nieuwe jaar graag elke maand iets meer geld overhouden, dan hebben we hier een stappenplan voor je. Hiermee zorg je voor meer inzicht en besparingen in je maandelijkse uitgaven.

Stap 1: Zorg eerst dat je weet waar je geld precies naartoe gaat

Voordat je echte aanpassingen in jouw uitgavenpatroon kunt doen is het een goed idee dit patroon eerst in beeld te brengen. Dit kan eenvoudig met een spreadsheet waarin je elke maand bijhoudt wat er inkomt en wat eruit gaat en waar naartoe.

Je kunt dit ook automatiseren en bijvoorbeeld een app downloaden waarin je elke aankoop en uitgave kunt opslaan. Er zijn verschillende apps op de markt om jouw persoonlijke financiën op een rijtje te krijgen. Sommige kun je zelfs aan je bankrekening linken, zodat uitgaven automatisch worden doorgestuurd.

Heb je eenmaal een aantal maanden in een overzicht, maak dan een analyse van de gegevens. Je kunt verschillende uitgaven in categorieën onderbrengen en zo zien waar de grootste bedragen naartoe gaan. Ongetwijfeld zullen hier de verwachte woning kosten, zorgverzekering en uitgaven aan voedsel tussen zitten.

Maar wellicht kom je ook verrassingen tegen, kostenposten waarvan je dacht dat je eigenlijk niet zo groot waren, maar die toch elke maand een flinke hap uit je budget nemen. Verkeersboetes bijvoorbeeld, of afhaalmaaltijden.

Stap 2: Zorg voor controle op je uitgaven

Nu je een beter beeld hebt waar jouw geld iedere maand naartoe gaat, en je je wellicht een ongeluk bent geschrokken over hoeveel je eigenlijk uitgeeft aan al die latte’s to-go bij de koffiezaak op de hoek, is het ook een goed idee verdere uitgaven beter onder controle te houden.

Een handige manier om goed overzicht van je aankopen te hebben is door alles elektronisch te betalen. Zodra je met een pinpas of met een creditcard een betaling doet dan heb je automatisch een afschrift van de transactie. Met een creditcard zijn de betalingen vaak nog verzekerd ook. Minder in contant afrekenen zal je beter inzicht geven en dus ook helpen bij stap 1.

Ook is het een goed idee om een budget met jezelf af te spreken voor verschillende delen van je leven. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel je per maand aan eten wilt uitgeven. Mocht je hier tijdens de maand dan overheen gaan, dan is het wellicht tijd om tegen het einde van de maand wat minder uit eten te gaan en wat slimmer in de supermarkt inkopen te doen.

Stap 3: Ga na waar je onnodige uitgaven kunt vermijden

Tot slot ga je kijken waar je kunt besparen. Heb je een tijdschriftabonnement dat elke maand bezorgd wordt, maar dat je eigenlijk niet meer leest? Gelijk opzeggen. Neem in plaats daarvan een abonnement op de bibliotheek, waar je allerhande boeken, kranten en tijdschriften kunt lenen, maar ook e-books en muziek. Meer variatie voor minder geld.

Heb je in stap 1 ontdekt dat je relatief gezien toch wel erg veel geld kwijt bent aan je telefoonabonnement of autoverzekering, ga dan kijken waar je deze goedkoper kunt afsluiten. Geef je veel uit aan nieuwe kleding, dan kun je je voornemen een tijdje minder nieuwe kleren te kopen, wellicht wat kringloopwinkels te bezoeken of gewoon te dragen wat je al in de kast hebt hangen. Kun je misschien de aanbiedingen in de supermarkt beter in de gaten houden en wat groter inkopen zodra jouw favoriete items in de sale zijn?

Door de analyse zul je in ieder geval al een beter beeld hebben waar je kosten zitten en waar dus eventuele besparingen mogelijk zijn.

Goed om kunnen gaan met geld is iets wat je niet vroeg genoeg kunt leren, maar het is ook nooit te laat om ermee te beginnen. Besteed dus even wat tijd aan jouw financiële huishouding en merk dat je opeens wat meer bestedingsruimte hebt om extra te sparen voor die gewilde elektrische fiets of om bijvoorbeeld wat meer biologisch te kunnen kopen.

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie