Afbeelding
Groenvoorziening

Werken in de groenvoorziening vraagt om veiligheidsmaatregelen

2 juli 2020 om 15:41 Partnercontent

Het werk van hovenier of werken in de groenvoorziening worden vaak onderschat. Het is niet louter het schoffelen van een perk. Soms komt er flink materieel aan te pas om het zware werk uit te kunnen voeren. En dan moet dat werk ook nog eens zo veilig mogelijk gebeuren. Daar moet je als hovenier kennis van hebben.

Wie denkt aan veiligheid op de werkvloer, denkt vaak aan een branche als de bouw. Ook in de groenvoorziening en als hovenier heb je met veiligheid te maken, en moet er ook aandacht zijn voor gezondheid en milieu.

Ook al ben je als hovenier dagelijks buiten aan het werk, je hebt maatregelen te nemen om je werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Soms werk je immers op hoogte of met zwaar materieel. Denk maar eens aan het neerhalen van een boom of het gebruik van een zware zaagmachine of kettingzaag. Daar moet bewust en veilig mee om worden gegaan.

Denk aan veiligheidskleding en gehoorbescherming
Behalve het veilig werken met dit soort machines, moet je ook kennis hebben van beschermingsmiddelen als veiligheidskleding en gehoorbescherming. Het werken met hinderlijke en gevaarlijke stoffen komt ook voor. En wat te denken van het gebruik van bepaalde machines die zo erg trillen dat je daar, als je geen maatregelen neemt, ernstige lichamelijke blessures aan overhoudt. En dan noemen we nog het hijsen en tillen van materiaal en werken op hoogte. Het vraagt allemaal om vakkennis en kennis van de veiligheid.

Juist daarom is een vca certificering van belang. Je moet de juiste kennis hebben over het materiaal, hoe deze te gebruiken en de werkwijze. Of dat nu ergens buitenuit of midden in de stad is. Voor hoofdstedelijke hoveniers is er bijvoorbeeld een vca cursus Amsterdam die zij kunnen volgen. Werken ze bij een vca gecertificeerd bedrijf dan is dit zelfs noodzakelijk.

Vca cursus leert je de gevaren en risico’s te herkennen
Het werk moet tevens op een gezonde en milieuvriendelijke manier worden uitgevoerd. Dat kom je vooral tegen in de groenvoorziening, hovenierssector en bosbouw. Met een vca training weten werknemers hoe ze veilig hun werk kunnen uitvoeren en ze leren de gevaren en risico’s herkennen en tot een minimum te beperken.

Er zijn al vca cursussen die je in een dag kunt doen, met een examen als afsluiting. Voor alle medewerkers die uitvoerende werkzaamheden verrichten op bijvoorbeeld een bouwplaats of in die groenvoorziening is er een basiscursus. Leidinggevenden of zzp’ers gaan voor een ‘vca vol’ als je bij of voor een vca gecertificeerde onderneming werkt. Er bestaan ook dagcursussen op locatie, bijvoorbeeld vca Eindhoven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie