Afbeelding
Pauw Media

Tweede steunpakket: variatie op een thema

19 juni 2020 om 13:48 Zakelijk

BARNEVELD Naast de bestaande overheidsregelingen om ondernemers te helpen is er nu de TVL, de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb. Dertien miljard stelt de overheid beschikbaar om ondernemers, met name in de horeca, de recreatie en de evenementenbranche, te helpen de economische problemen vanwege het coronavirus het hoofd te bieden. Daarbij gaat het over een periode van maximaal vier maanden en een tegemoetkoming, per onderneming, van ten hoogste 50.000 euro voor vaste materiële lasten.

Bedrijven met niet meer dan 250 medewerkers kunnen de TVL aanvragen als ze minstens 30 procent omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis. Zoals de naam al aanduidt is het geld bedoeld voor vaste kosten als huur, onderhoud, verzekeringen en leasecontracten. Die lopen namelijk ook door als een bedrijf de activiteiten tijdelijk heeft moeten staken. Deze tegemoetkoming komt naast de NOW-regeling die tot maximaal 90 procent van de salarissen van personeel compenseert. Ondernemers die minstens 20 procent omzetverlies lijden kunnen een beroep doen op de nieuwe NOW-regeling.

ONTSLAG Onlangs heeft een meerderheid in de Tweede Kamer ingestemd met een aanpassing van die regeling, die nu door het leven gaat als NOW 2.0. Op dit moment wordt een aantal voorwaarden nog nader uitgewerkt, maar vast staat dat de steunmaatregel wordt verlengd tot 1 oktober. Ook moeten werkgevers hun werknemers stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Daarnaast mogen geen dividenden of bonussen worden uitgekeerd. De NOW 2.0 subsidie kan vanaf 6 juli worden aangevraagd bij het UWV.

ONZEKERHEID Hoewel de overheid er alles aan doet om de economische schade van de pandemie te beperken, staan tal van ondernemers voor de vraag of, en zo ja hoe, zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Voor sommige sectoren, zoals de evenementenbranche, zijn de vooruitzichten ronduit somber. Vergunningsplichtige evenementen waar veel publiek op af komt zijn tot 1 september verboden. In de reis- en recreatiebranche gelden nog steeds beperkingen en horeca-ondernemers kunnen hun capaciteit vooralsnog maar gedeeltelijk inzetten.

DESKUNDIG ADVIES Juist in deze onzekere tijd draagt een deskundig advies bij aan het maken van de juiste keuze. Valt aan een ingrijpende beslissing niet meer te ontkomen of is er voldoende perspectief om, in een aangepaste vorm, door te gaan? Bij het beantwoorden van de vragen die dit oproept, denken we graag met u mee.

Aangeboden door JonkerFieret adviseurs/accountants. 

Dit is de vijfde aflevering in een serie van zes. Onze laatste bijdrage verschijnt op 3 juli. Download onze gratis ‘NOW-tool’ en de 'liquiditeitsprognose voor MKB ondernemers’ op www.jonkerfieret.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie