Inzameling van oud papier bij de Goede Herderkerk in Barneveld.
Inzameling van oud papier bij de Goede Herderkerk in Barneveld. Marco van Ginkel

Verenigingen houden ook komend jaar hun 'papiergeld'

18 juni 2020 om 00:10 Politiek

BARNEVELD De 25 Barneveldse verenigingen, kerken en scholen die zich voor het spekken van hun clubkas op zaterdagen bezighouden met het inzamelen van oud papier, blijven hun inkomsten volgend jaar behouden, ook al stopt de wijze van papierinzameling via deze verenigingen eind dit jaar. Een financiële overgangsregeling moet voorkomen dat de clubs in acute geldproblemen komen.

Wouter van Dijk

Met dat besluit schaarde een raadsmeerderheid zich woensdagavond tijdens de raadsvergadering achter een voorstel van SGP, ChristenUnie, Burger Initiatief en Pro'98 om een compensatieregeling voor deze verenigingen in het leven te roepen voor een jaar. De verenigingen kunnen dankzij dit plan in 2021 rekenen op een vergoeding, gebaseerd op het gemiddelde bedrag dat ze de afgelopen drie jaar met het inzamelen van oud papier binnenhaalden. 

OVERVALLEN Met dit plan wil de raad tegemoet komen aan de verenigingen, die recent overvallen werden door het besluit van het college van burgemeester en wethouders om per 1 januari te stoppen met de oud-papierinzameling door verenigingen, een regeling die begin jaren negentig van start ging. De gemeente wil het inzamelen van oud papier voortaan volledig zelf ter hand nemen, omdat dat goedkoper en efficiënter zou zijn. De wijziging zou jaarlijks 145.000 euro aan extra materieel- en personeelskosten schelen. De blauwe kliko's kunnen met een zijlader makkelijk en doordeweeks geleegd worden door gemeentepersoneel, vrijwilligers van de clubs zijn niet meer nodig.

Met de nu besloten overgangsregeling wordt tijd gekocht, is de gedachte, want uiterlijk in december moet er een nieuw plan liggen over een nieuwe afvalregeling waar de verenigingen geld mee kunnen verdienen, als alternatief voor het oud papier. De indieners van het compensatieplan spraken uit vertrouwen te hebben dat er in de tussentijd een goed alternatief voor de papierinzameling gevonden zal worden.

GEBREK AAN COMMUNICATIE Dat de verenigingen overvallen waren door het besluit van het college, bleek eerder al. Verenigingen uitten in deze krant hun zorg over het plots wegvallen van een belangrijke inkomstenbron. Tijdens een recente commissievergadering werd door raadsleden het gebrek aan goede communicatie richting de verenigingen uitgebreid op tafel gelegd. Dat werd woensdagavond dunnetjes overgedaan. ,,Die communicatie had echt beter gemoeten'', aldus raadslid Jan Top (SGP). Dat erkende wethouder André van de Burgwal ook. ,,We hadden dit besluit eerder bij de juiste mensen van de verenigingen onder de aandacht moeten brengen. Daarin zijn we niet geslaagd.'' De wethouder voegde eraan toe dat inmiddels de eerste gesprekken met de verenigingen nog voor de zomervakantie plaats moeten vinden.

EERST ALTERNATIEF Voor de fracties Lokaal Belang en CDA was het voorstel voor het compensatieplan niet voldoende. ,,Want daarmee verandert niet het uitgangspunt dat de oud-papierregeling eind dit jaar stopt, met het risico dat er dan nog geen alternatief is'', zei raadslid Gonda Lenters (Lokaal Belang). ,,Met andere woorden; je haalt het kleedje al van tafel voordat er een nieuw kleedje beschikbaar is. Dat brengt dus grote onzekerheid voor de verenigingen met zich mee, die zet je daarmee onder druk.'' Samen met Maarten Schipper (CDA) diende ze daarom een wijzigingsvoorstel in. Stopzetten van de oud-papierregeling wordt aangehouden totdat er een passend alternatief plan op tafel ligt, aldus de kern van dat voorstel. Komt dat alternatief er niet, dan blijft de huidige regeling gewoon bestaan. Schipper: ,,Je moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is. Ga zo snel mogelijk met de verenigingen in gesprek om te zoeken naar een alternatief plan waar de verenigingen ook achter staan. Zolang dat plan er niet is, moeten we vasthouden aan de bestaande regeling.''

ACHTERAF SCHEIDEN De twee fracties kregen hiervoor binnen de raad echter niet bij meerderheid de handen op elkaar: alleen VVD stemde mee met het wijzigingsvoorstel. Deze partij stemde overigens als enige fractie tegen het totaalplan van het college als het gaat om verdere ambities voor de komende vier jaar om afvalstromen meer gescheiden in te zamelen. Doel is dat in 2024 nog slechts 70 kilo restafval per Barnevelder per jaar wordt ingezameld. Theo Bos (VVD): ,,Naar ons idee kan afval scheiden veel beter achteraf, dat is nog eens goedkoper ook.'' Zijn fractie stemde ook als enige tegen het compensatievoorstel voor de verenigingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie