Afbeelding
Wouter van Dijk

Horeca en musea heropenen de deuren na elf weken sluiting

1 juni 2020 om 12:56 Maatschappelijk

BARNEVELD Na een verplichte sluiting van elf weken, mochten cafés en restaurants in Barneveld vandaag de deuren weer openen. Sinds vanmiddag 12.00 uur zijn de terrassen ook weer opengesteld, tot vreugde van veel liefhebbers die - op gepaste afstand - genoten van een hapje en een drankje. Ook twee musea in de gemeente Barneveld zijn vanaf vandaag weer te bezoeken.

Wouter van Dijk

Op het terras geldt een verplichte afstand van anderhalve meter en moeten bezoekers aan een tafeltje zitten. Binnen in horecazaken mogen maximaal dertig bezoekers tegelijkertijd zijn. En een spontaan horecabezoek zit er op dit moment nog niet in; een plekje binnen dient vooraf gereserveerd te zijn. Voor een plekje buiten op het terras hoef je niet te reserveren, maar er moet natuurlijk wel plek zijn aan een tafeltje. Wat dat laatste betreft besloot de Barneveldse gemeenteraad vorige week horeca-eigenaren de mogelijkheid te geven een ruimer terras op te zetten. 

,,Dit is een prachtig nieuw begin, zeker met dit weer erbij'', zegt eigenaar Gerrit van der Garde van De Gribus in Barneveld. Hij en zijn medewerkers zetten vanochtend zo'n beetje alle tafels die ze konden vinden buiten en kleedden het uitgebreide terras aan met beplanting, tonnen en een houten hekje. ,,Iedereen is blij dat dit weer kan.'' Stilgezeten heeft hij de afgelopen weken niet. ,,We hadden al een flinke verbouwing van ons café-restaurant globaal op de planning staan. De afgelopen weken hebben we de tijd goed benut en nu is er onder meer volledig nieuw sanitair, een vernieuwd plafond en een betere airconditioning.'' Ook op veel andere terrassen is het deze middag goed toeven. Bij De Hebberd is Ben Oorsprong er vandaag als de kippen bij. ,,Ja logisch toch'', zegt hij. ,,Ik heb dit wel gemist.''

Ook voor museumbezoek moet je van tevoren een aankomsttijd reserveren. Vandaag openden het Pluimveemuseum in Barneveld en het Oude Ambachtenmuseum in Terschuur de deuren voor bezoekers. Binnen geldt een verplichte looprichting en zijn ook andere maatregelen getroffen om het bezoek veilig te houden. Museum Nairac heropent morgen, met meteen een volledig nieuwe expositie.

Recreatiepark Zeumeren is vandaag nog gesloten voor bezoekers. Dit is eind vorige week besloten om herhaling van chaos tijdens Hemelvaartsdag te voorkomen. Morgen gaat Zeumeren weer open, maar alleen van 10.00 tot 18.00 uur. Politieagenten en gemeentelijk toezichthouders zien er op toe dat bezoekers morgenavond daadwerkelijk op tijd vertrekken.

Vanaf vandaag kan iedereen met gezondheidsklachten een coronatest aanvragen bij de GGD. Dat kan via telefoonnummer 0800-1202. Vanmorgen meldde de de GGD dat de vraag groot is en dat daardoor de kans aanwezig is dat men het later nog eens moet proberen. De telefoonlijn staat tot 20.00 uur open voor het maken van een testafspraak.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie