Een (Kam)pioenroos

31 mei 2020 om 10:09 Column

De Duitsers noemen haar Pfingstrose, de pioenroos. Juist nu op weg naar Pinksteren bloeit deze roos zonder doornen uitbundig en vol. De kans is groot dat u ze thuis op de vaas heeft staan. Ronde kleverige knoppen op een ranke rechte steel. Als de knop springt buigt de steel diep door om de zware bloemen te dragen. Een bloem met religieuze allures. Symbool voor schoonheid, liefde en geluk en ook voor heil en genezing. Een bloem met een boodschap die bloeit met Pinksteren. In onze tuin staat er één te bloeien met 23 bloemen; wat sta ik er vaak naar te kijken. Me verwonderen bij het bewonderen van dit wonder der natuur. Eigenlijk zou ik u allemaal via deze column wel een pioenroos willen geven, maar ja, het zijn er maar 23.

OLYMPUS De eerste pioenroos werd volgens de Griekse mythologie op de berg Olympus gevonden door Paieon, de geneesheer van de Griekse goden. Hij gebruikte de wortels voor medicinale doeleinden. Van die eerste pioenroos zijn inmiddels meer dan duizend varianten doorgekweekt. In lichte sneeuwwitte kleuren, in donkerrode tinten, vrolijk roze, guitig geel. Varianten met enkele uitnodigende bloemblaadjes en uitdagende stuifmeeldraden. Soorten met dik gevulde zware bloemen die bijna doorzakken op de eigen steel. Ondanks al deze verschillen dragen ze allen de familienaam Paeonia.

HOOPVOLLE BOODSCHAP Pinksteren; wat moet dat 2000 jaar geleden bijzonder zijn geweest. Mensen van heinde en ver die naar Jeruzalem optrokken en allemaal in hun eigen taal de boodschap van Pinksteren hoorden. Een hoopvolle boodschap dat je niet alléén door het leven hoeft te gaan. Dat het leven geen doodlopende weg is waarop je eenzaam ronddoolt. Een begeesterende opwekking om uit liefde voor elkaar te leven, naar elkaar om te zien en daardoor gelukkiger te worden. 

Sinds dat eerste Pinksterfeest hebben mensen die boodschap opgepakt, een eigen klank en kleur gegeven en het doorverteld aan elkaar en anderen. Hoe mooi is het daarom dat die Pfingstrose juist nu bloeit en diezelfde boodschap symboliseert. Een verborgen boodschap in vele kleuren en bloeiwijzen. Maar door de eeuwen heen in de kern dezelfde gebleven, net zoals de familienaam van al die verschillende pioenrozen, Paeonia.

HOOGTIJDAGEN Die Paeonia is een echte (kam)pioenroos. Ze symboliseert universele waarden. Juist nu, vanuit het Suikerfeest op weg naar Pinksteren. Bevinden we ons deze week immers niet midden tussen deze twee religieuze hoogtijdagen? Het vasten tijdens de Ramadan leert zelfbeheersing. Er is wel eten, maar de moslim ziet er bewust van af. Hij oefent zich in zelfbeheersing en wil zich vrij maken van slechte gedachten en hartstochten, verkeerde woorden en werken die de relatie naar de medemens en naar Boven in de weg staan. En dan komt het Suikerfeest om de harmonie en vrede te vieren. 

Een echte (kam)pioenroos dus die ons gegund wordt tussen dat Suikerfeest en Pinksteren. Onze dorpsdichter Brigitte Veldman wist die symboliek te ‘verdichten’ in onderstaand gedicht. Samen wensen wij u goede en inspirerende Pinksterdagen.

(KAM)PIOENROOS

Uit de werkplaats van de apotheker
In het veld bij de bloemkweker
Ontwaakt na zorg, liefde en tijd,
deze bescheiden jonge blom,
een toekomstige schoonheid

Elke dag schoon water
en een schuine steel
Lieve Roos,
zonder doornen
Ontluik jouw schoonheid
Beeldschoon wit als sneeuw,
zacht abrikoos of guitig geel

Verlegen verstop je je
in een te dichte knop
Wachten, geduldig wachten op...
een explosie van zijdezacht
Vele bloemblaadjes, vruchtbare zaadjes
en diepgeworteld jouw geneeskracht
Jij, lieveling als medicijn bij infectie en buikpijn
Stralend bloemstuk bij aanstaand liefdesgeluk
Je weet toch dat je er mag zijn?

Wees niet langer zo gesloten
Kom toch tot bloei
Stel jezelf open
Natuurlijk zal ik voor je zorgen,
want ik verlang naar je groei

Asje van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie