Beeld op het plangebied, gezien vanaf Kootwijkerbroekerweg.
Beeld op het plangebied, gezien vanaf Kootwijkerbroekerweg. Google maps

'Het voelt nu als tekenen bij het kruisje'

28 mei 2020 om 09:41 Politiek

KOOTWIJKERBROEK De Barneveldse gemeenteraad voelde zich woensdagavond enigszins voor het blok gezet. Vier jaar lang werd in nauw overleg met het college een bestemmingsplanwijziging voor een locatie in Kootwijkerbroek voorbereid, waarbij een maïsveld straks wordt omgezet in nieuwe natuur. Door maatwerk waren de kaders voor dit plan volgens de raad onduidelijk. ,,Het voelt nu als tekenen bij het kruisje, spijtig dat we niet eerder in het proces zijn betrokken.''

Wouter van Dijk

Dat laatste zei Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief). Volgens haar en andere fracties is bij het voorliggende plan (het omzetten van 1,4 hectare agrarische grond in 'groen' met waterberging aan de Garderbroekerweg ter compensatie van bouwontwikkelingen elders) afgeweken van de kaders van het beleid rondom functieverandering in het buitengebied. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, stemde de raad unaniem in met een voorstel van de ChristenUnie om bij situaties van maatwerk ruimtelijke plannen zo snel mogelijk in de raad te bespreken. De fractie van Pro'98 diende hiertoe eerder al eens een plan voor in; dát plan moet nu zo snel mogelijk in een commissievergadering aan de orde komen.

GROEN VOOR COMPENSATIE Voor wat betreft de inhoudelijke beoordeling van het plan aan de Garderbroekerweg, dáárover waren de meningen sterk verdeeld. Dat bleek eerder al tijdens de vergadering van de raadscommissie Grondgebied. In essentie komt het erop neer dat de initiatiefnemer een lap grond waar nu nog maïs op staat, omvormt in nieuw groen met waterberging. Dit plan dient als compensatie voor een splitsing van een woning in twee adressen verderop aan dezelfde weg, inclusief de bouw van een schuur. Ook breidt een bouwbedrijf zijn bedrijfspand met een kleine honderd vierkante meter uit.

BELEMMERING VOOR BOEREN De fracties van ChristenUnie, CDA en VVD stemden tegen, omdat volgens deze partijen te creatief is omgegaan met de regels en omdat nieuwe natuur in een landbouwontwikkelingsgebied volgens hen een belemmering voor de agrariërs met zich mee kan brengen. De andere vier fracties - een raadsmeerderheid - stemden voor het plan. Jan Willem van den Born (Lokaal Belang) diende er zelfs richting het college een 'groene pluim' voor uit. ,,Dit plan versterkt het landschap met natuur op een mooie locatie. Hoe kun je hier nu tegen stemmen als je 'groen' hoog in het vaandel hebt staan?'' Ook Pro'98 en Burger Initiatief spraken zich uit als voorstander van deze groene ontwikkeling. ,,Dit is een plan waar wij warm van worden, met aandacht voor groen, water en biodiversiteit'', aldus Van den Wildenberg.

VERSTERKING LANDSCHAP Ook de SGP stemde voor de bestemmingsplanwijziging, maar meer omdat deze fractie de uitleg van wethouder Aart de Kruijf volgde. Volgens de wethouder is er in het plan weliswaar sprake van maatwerk, maar is wel gehandeld in de geest van het functieveranderingsbeleid. Hij verwees daarbij naar een notitie uit maart 2017, waarin wordt aangegeven dat compensatie voor bouwontwikkelingen niet alleen gevonden hoeft te worden in sloopmeters, maar dat ook versterking van landschap en natuur of waterberging een rol kunnen spelen. ,,Bovendien is in het plan ook de verplichting voor de initiatiefnemer opgenomen dat hij het nieuwe groen handhaaft, dat kan later niet meer verdwijnen'', stelde de wethouder. 

Het argument van de tegenstemmers dat het gebied een agrarische functie dient te behouden omdat anders boeren in de omgeving er last van hebben, trok de wethouder in twijfel. ,,De initiatiefnemer zou er ook een paardenwei van kunnen maken, dat zou evenmin bijdragen aan een agrarische ontwikkeling. Bovendien is het de vraag of het specifiek in productie houden van landbouwgrond altijd een goede landbouwontwikkeling is.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie