Afbeelding
Gelderse Vallei

Ziekenhuis Ede verlaagt IC-capaciteit, 'maar het is nog steeds erg druk'

26 mei 2020 om 10:51 Corona Coronavirus

BARNEVELD Er mogen dan dagelijks positieve berichten naar buiten komen over het dalende aantal coronapatiënten op de IC's, het is nog altijd bovengemiddeld druk op de IC's. Dat zegt Mirjam van 't Veld, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei, op de website van het ziekenhuis. Desondanks is het ook in het Edese ziekenhuis mogelijk om de IC-capaciteit voorzichtig af te schalen en daarmee de andere zorg weer op te schalen.

,,Tijdens deze crisis hebben we in ons ziekenhuis onze IC-capaciteit meer dan verdubbeld. Dat hebben we onder andere gedaan door de helft van onze OK-capaciteit om te vormen tot extra IC-capaciteit. Dat vroeg en vraagt ook veel inzet en flexibiliteit van ons personeel op de OK’s", aldus Van 't Veld op de website van het ziekenhuis. ,,Velen van hen zijn op de IC’s aan de slag gegaan voor de zorg aan patiënten die besmet zijn met COVID-19. Vele anderen zorgen dat de noodzakelijke spoedoperaties op de OK’s zo goed mogelijk door kunnen gaan. Nu kunnen zij dat gelukkig voorzichtig uitbreiden met semi spoedoperaties, omdat we onze IC-capaciteit een beetje kunnen afschalen en de OK-capaciteit weer iets kunnen opschalen." 

BIZAR Van 't Veld sprak met een operatieassistent, met een gespecialiseerd verpleegkundige recovery en met de afdelingsmanager OK van ons ziekenhuis. De gespecialiseerd verpleegkundige recovery werkt tijdens deze crisis op de IC én op de recovery. Zij vertelt dat er veel is gebeurd in de afgelopen periode. ,,Onze nieuwe locatie was net klaar en het is bizar om te zien wat er eigenlijk allemaal is gebeurd. Het was echt heel mooi om te zien hoe het met al die verschuivingen ineens tot een IC werd omgetoverd.” 

SNEL SCHAKELEN ,,Toen de crisis uitbrak werd er snel gehandeld en geschakeld", schrijft Van 't Veld. De operatieassistent over het begin van de crisis: ,,Het was fantastisch om te zien hoe ons team het oppakte en meteen aan de slag ging. Er werd snel een rooster gemaakt en iedereen gaf zich spontaan op. Zo van: plan mij maar in!” Een deel van de OK-collega’s ging volledig naar de IC’s en sommigen werken én op de IC’s én op de OK’s. De operatieassistent: ,,Want daar gaan de spoedoperaties natuurlijk ook gewoon door. Om onze collega’s op de IC’s wat meer te ontlasten, hebben wij met de rest van het team de OK-diensten van hen overgenomen.”

AFGEBELD Van 't Veld: ,,Hoewel door de crisis natuurlijk minder dan anders, is het knap hoe er in de tussentijd op onze vier OK’s nog heel efficiënt is geopereerd." Toch moesten operaties van patiënten afgebeld worden, iets wat de collega's moeilijk vonden, vertelt Van 't Veld: ,,Dat zijn mensen die op hun operatie hebben gerekend. Het kan niet anders, maar het voelt tegennatuurlijk. Je wilt het graag allemaal doen en iedereen helpen.” 

RUIMTE HOUDEN ,,Daarom zouden ze het liefst weer ‘gewoon’ vol aan de slag gaan, maar ook in de komende periode moeten we ruimte houden voor de zorg voor patiënten die besmet zijn met COVID-19", vervolgt Van 't Veld. ,,We hebben er nu voor gekozen om één van de vier IC’s te sluiten en de COVID-19 IC-zorg te concentreren op twee IC’s. De vierde IC houden we als extra ruimte achter de hand, voor het geval er onverhoopt weer patiënten komen die besmet zijn met COVID-19." 

COMPLEXE PUZZEL Met het sluiten van één IC krijgt het ziekenhuis dus ruimte om weer een OK te openen voor semi-spoed en spoedoperaties. ,,Maar bij deze en verdere opschaling moeten we steeds goed kijken naar wat er wel en (nog) niet kan. Want het is nog steeds bovengemiddeld druk op de IC’s en dus kan nog niet al het personeel terug naar de OK-afdeling. En we hebben nog steeds te maken met schaarste en we moeten dus steeds goed kijken of we voldoende beschermende middelen en medicijnen hebben. Het is nog steeds een ongelooflijk complexe puzzel. Daarbij hebben we nadrukkelijk oog voor onze mensen. Want er zijn teams uit elkaar gehaald, nieuwe teams gevormd en mensen hebben veel meegemaakt. Daarom hebben we aan het hoofd medische psychologie gevraagd om juist in deze fase deel te nemen aan het crisisbeleidsteam." 

KNAP De afdelingsmanager OK benadrukt hoe ontzettend trots hij is op iedereen binnen de afdeling. ,,Het is echt knap hoe iedereen zo snel schakelt en samen de schouders eronder zet. Dat is echt ongelooflijk.” Zijn collega’s beamen dat. ,,Dat is zeker zo. Iedereen werd uit zijn comfortzone getrokken, maar we doen het gewoon. En dat is heel positief. Normaal zijn het – ook al willen we dat misschien niet – in een ziekenhuis toch vaak aparte eilandjes. En nu doen we het met zijn allen. Daar zijn we echt trots op!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie