Den Haag uwv 5706906_bko4stuwv.jpg
Den Haag uwv 5706906_bko4stuwv.jpg Bas Czerwinski

Aantal ww-uitkeringen neemt hard toe in Barneveld

20 mei 2020 om 10:26 Economie

BARNEVELD Het aantal werkloosheidsuitkeringen in de gemeente Barneveld is door de coronacrisis stevig toegenomen in de maand april. De stijging van 24,2 procent was de grootste in de gehele provincie Gelderland, waar een gemiddelde toename van 13,7 procent was te zien. Landelijk steeg het aantal ww-uitkeringen met 16,7 procent. Overigens blijft het aantal mensen dat werkloos is in Barneveld nog altijd relatief laag.

Jannes Bijlsma

Dit blijkt de nieuwste ww-cijfers van uitkeringsinstantie UWV. In totaal kregen ruim honderd Barnevelders meer een ww-uitkering dan in maart, toen de effecten van het coronavirus nog niet echt zichtbaar waren in de cijfers. In april was dit wel het geval, omdat dit de eerste volle maand was waarin de corona-maatregelen van kracht waren. In de arbeidsregio Foodvalley, waartoe Barneveld behoort, vallen de hardste klappen in de horeca (een plus van ruim 52 procent), de uitzendbranche (44 procent) en de detailhandel (25 procent). Het aantal werklozen in de bouwsector en de schoonmaakbranche neemt daarentegen iets af, met vijf procent. Voor het eerst sinds vijf jaar ligt het aantal uitkeringen hoger dan een jaar eerder, meldt het UWV.

In april zijn de effecten van de coronacrisis in FoodValley duidelijk te zien. Het aantal WW-uitkeringen stijgt, terwijl er de afgelopen jaren juist sprake was van een daling in deze periode. Door die stijging ligt het aantal uitkeringen nu zelfs hoger dan een jaar eerder. Dat is al jaren niet meer gebeurd. Op dit moment neemt het aantal WW-uitkeringen vooral sterk toe onder horecapersoneel en uitzendkrachten. In april bijna 14% meer WW-uitkeringen in FoodValley April was de eerste volle maand met ingrijpende corona-maatregelen. Bovendien zijn de economische verwachtingen duidelijk omgeslagen van groei naar krimp. Dat zet in veel sectoren de werkgelegenheid onder druk. In FoodValley nam het aantal WW-uitkeringen in april met 484 toe tot 4.011, een toename van 13,7%. Landelijk was de toename met 16,7% nog sterker.

In alle omliggende gemeenten zijn stevige stijgingen te zien van het aantal werkloosheidsuitkeringen, maar die in Barneveld is verreweg het grootst. Binnen Foodvalley komen alleen de gemeente Rhenen (22 procent) en Renswoude (19 procent) in de buurt van Barneveld. In Ede (12,9 procent), Veenendaal (11,3 procent), Scherpenzeel (6,6 procent) en Nijkerk (7,3 procent) bleef de toename van het aantal uitkeringen relatief beperkt. In heel Nederland zijn slechts elf gemeenten was dat percentages nog dramatischer dan in Barneveld. De grootste pijn wordt geleden in de gemeente Amsterdam. Hier steeg het aantal uitkeringen met ruim dertig procent, wat neerkomt op een toename van ruim 4.500 werklozen. Ook op Urk (32,7 procent), in Staphorst (30,4 procent) en in Diemen (36,9 procent) werden forse stijgingen genoteerd.

Het werkloosheidspercentage in Barneveld is, ondanks de stijging, nog altijd relatief laag: 1,7 procent van de beroepsbevolking heeft nu geen baan. Alleen de gemeente Renswoude (1,5 procent) scoort binnen Foodvalley beter op dit punt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie